Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Λίνδος, Δήμος Ρόδου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Ακρόπολη Λίνδου

  
★ ★ ★ ★
 <  733 / 860  > 
Ακρόπολη  Λίνδου
Τοποθεσία:
Λίνδος, Ρόδος
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ρόδου
• Λίνδος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 116 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
μεταξύ 1309 με 1317  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Σχετικα Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Η Λίνδος είναι ο κυριότερος αρχαιολογικός χώρος της Ρόδου με κέντρο το βράχο της όπου δεσπόζει η ακρόπολη. Χτισμένη σε απότομο βράχο ύψους 116 μέτρων, είναι ένας αληθινός εξώστης με θέα στο πέλαγος.

Πάνω από τη σύγχρονη πόλη δεσπόζει η αρχαία ακρόπολή της, μια φυσική οχυρωματική θέση που αξιοποιήθηκε από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής, και μετέπειτα από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιωαννίτες Ιππότες και τέλος, από τους Τούρκους


Ιστορία

Σύμφωνα με την παράδοση, η Λίνδος ιδρύθηκε από το Δαναό και συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο, με ηγεμόνα της τότε τον Τληπόλεμο. Διατέλεσε μέλος της Δωρικής Εξαπόλεως και στην ακρόπολή της είχε περίφημο ναό της Αθηνάς Λινδίας, ο οποίος πήρε την τελική του μορφή γύρω στο 300 π.Χ. Η λατρεία της θεάς Αθηνάς πρέπει να εγκαταστάθηκε στην ακρόπολη κατά τον 9ο αι. π.Χ., στα γεωμετρικά χρόνια. Το 700 π.Χ. ήταν ήδη ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής και είχε ναυτική δύναμη. Στα αρχαϊκά χρόνια, η Λίνδος εξελίχθηκε σε μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναµη, υπό την διακυβέρνηση του μετριοπαθούς τυράννου Κλεόβουλου (6ος αιών. π.Χ.), ενός από τους «επτά σοφούς» της αρχαιότητας.

Στους κλασικούς χρόνους, αν και δωρική πόλη, συμμετείχε στην Συμμαχία της Δήλου αλλά στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου συμμάχησε με τους Λακεδαιμόνιους. Η σημασία της σταδιακά μειώθηκε μετά την ίδρυση της Ρόδου το 407 π.Χ.

Η αρχαία ακρόπολή της, αξιοποιήθηκε όχι μόνο από τους αρχαίους, αλλά και μετέπειτα από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιωαννίτες Ιππότες και τέλος, από τους Τούρκους.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στην Ακρόπολη της Λίνδου τα πιο σημαντικά μνημεία ανήκουν στην αρχαιότητα. Ξεχωρίζουν: ο δωρικός ναός της Αθηνάς που οικοδομήθηκε από το 300 π.Χ. , τα Προπύλαια του ιερού ναού, της ίδιας εποχής, η "Ελληνιστική Στοά", που χρονολογείται από το 200 π.Χ. (μήκους 87 μέτρων με 42 κίονες), η Ροδία τριήρης που είναι ανάγλυφη σε βράχο στους πρόποδες της ακρόπολης (180 π.Χ.), και το ελληνιστικό τείχος που περιβάλλει την ακρόπολη.

Από τους Ιωαννίτες διασώζεται το Κάστρο τους που χτίστηκε λίγο πριν το 1317 (άγνωστο πότε ακριβώς) αλλά είναι γνωστό ότι οικοδομήθηκε πάνω σε αρχαιότερο βυζαντινό οικοδόμημα. Στη νότια πλευρά ένα πενταγωνικό οικοδόμημα ήλεγχε όλο το λιμάνι αλλά και το φρούριο και το δρόμο Από τα βυζαντινά χρόνια ενδιαφέρον παρουσιάζει η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, 13ου ή 14ου αιώνα, η οποία οικοδομήθηκε στα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας η οποία πρέπει να είχε χτιστέι εκεί γύρω στο 500 μ.Χ.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Ακρόπολη  Λίνδου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Εύκολα προσβάσιμο από την πόλη της Λίνδου.
Είσοδος:
'Ωρες Λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 8.30-15.00 και Μάιο έως Σεπτέμβριο 8.00-19.00 και Δευτέρα 12.00-19.00.
Είσοδος με εισιτήριο.


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος νησίδας Αρχαγγέλου
Κάστρο Αρχαγγέλου
Κάστρο Ασκληπιειού
Πύργος Διμυλιάς
Κάστρο Έμπωνα
Κάστρο Φερακλού
Κάστρο Λάρδου