Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Λισβόρι, Δήμος Λέσβου, Νομός Λέσβου,Βόρειο Αιγαίο

Πύργος Λισβορίου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  537 / 860  > 
Πύργος Λισβορίου
Τοποθεσία:
Στο δρόμο από το Λισβόρι προς την παραλία Σκαμνιούδι, στο μέσο περίπου της ανατολικής πλευράς του κόλπου Καλλονής στη Λέσβο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Λέσβου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Λέσβου
• Λισβόρι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 10 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
τέλος 14ου-αρχές 15ου αι.  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Δυσδιακριτο
 
 
 
 
 
 
 

Λιγοστά ερείπια ενός πύργου που πιστεύεται ότι υπήρξε μέρος ενός μεγαλύτερου κάστρου. Βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο Λισβόρι της Μυτιλήνης και στην παραλία Σκαμνιούδι στον κόλπο της Καλλονής.


Ιστορία

Αν και δεν σώζεται ουσιαστικά τίποτα από το κτίσμα, υπήρξαν ενδιαφέροντα ευρήματα. Σε παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου υπάρχει ανάγλυφο με μονόγραμμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου (1391-1425) το οποίο αφαιρέθηκε από τον πύργο, σύμφωνα με την μαρτυρία του «ανεγείροντος ιδιοκτήτου».

Η ύπαρξη του αναγλύφου μας επιτρέπει να χρονολογήσουμε την κατασκευή του πύργου-κάστρου στα τέλη του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο εκείνη ολόκληρη η Μυτιλήνη ήταν υπό την ηγεμονία της Γενοβέζικης οικογένειας των Γατελούζων οι οποίοι είχαν πάρει τη Μυτιλήνη σαν προίκα από τον Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο το 1355, όταν η αδερφή του αυτοκράτορα παντρεύτηκε τον Francisco Gattelusio. Οι Γατελούζοι είχαν καλές σχέσεις και με το γιό του Ιωάννη Ε’, τον Μανουήλ Β’ του οποίου ήταν συγγενείς και, τυπικά τουλάχιστον, υπήκοοι.

Εδώ βρέθηκαν πολλά νομίσματα σημαντικής αξίας και το μολυβδόβουλο (αρχιερατική, σφραγίδα, σε αντίθεση με τα χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων και τα αργυρόβουλα των δεσποτών) του Ευγενίου Λ’, που ήταν Πάπας από το 1431 έως το 1437.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Πύργος Λισβορίου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Στο δρόμο από το χωριό Λισβορίου προς το λιμανάκι της παραλίας Σκαμnνούδι, λίγο πριν φτάσουμε στη θάλασσα, στρίβουμε δεξιά, όπου τα ερείπια του πύργου κείτονται μπροστά δεξιά μας στο κέντρο ενός χέρσου κτήματος και κάτω από μερικά πεύκα
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Αγιάσου
Πύργος στο Αμπελικό
Παλαιόκαστρο Καλλονής
Οβριόκαστρο
Παλιόπυργος Βρίσας