Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Μαχαιράδο, Δήμος Ζακύνθου, Νομός Ζακύνθου,Ιόνιοι Νήσοι

Παλιόκαστρο Μαχαιράδου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  284 / 860  > 
Παλιόκαστρο Μαχαιράδου
Τοποθεσία:
Σε ύψωμα 2 χλμ νότια από το χωριό Μαχαιράδο Ζακύνθου, πάνω από το δρόμο προς Κοιλιωμένο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Ιόνιοι Νήσοι
Ν.Ζακύνθου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ζακύνθου
• Μαχαιράδο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 390 m 
(Σχετικό ϋψος ≈130 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
10ος ή 11ος αιών  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Λιθοσωροί & Χαλάσματα  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Αρχαία οχύρωση που υπάρχει ίσως από τον 5ο ή τον 4ο αιώνα π.Χ. και που χρησιμοποιήθηκε και κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Τα αρχαία τείχη είχαν πάχος 2 μέτρων και είχαν κατασκευαστεί από ακατέργαστους πολυγωνικούς λίθους. Η διαμόρφωση της οχύρωσης είναι περίεργη, με ένα διαχωριστικό τείχος στην κορυφή και με ένα τμήμα να λείπει στη νότια πλευρά. Ίσως να ήταν κατασκευή που έμεινε ημιτελής.

Αργότερα, το Μεσαίωνα, στην κορυφή του υψώματος δημιουργήθηκε ένα οχυρό που σε ορισμένα σημεία στηριζόταν στα αρχαία τείχη και κάλυπτε μέρος μόνο της πολύ μεγαλύτερης σε έκταση αρχαίας οχύρωσης.

Ο χώρος ερευνήθηκε από την 20η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων το 1991, οπότε ο χρόνος κατασκευής της μεσαιωνικής οχύρωσης τοποθετήθηκε στον 10ο ή 11ο αιώνα. Άρα ήταν Βυζαντινή οχύρωση που πιθανότατα δημιουργήθηκε σε μια εποχή έξαρσης των επιδρομών από Σαρακηνούς πειρατές.

Δεν υπάρχουν άλλα μεσαιωνικά ευρήματα από το χώρο ούτε ιστορικές αναφορές για το κάστρο και αυτό σημαίνει ότι είτε εγκαταλείφθηκε νωρίς είτε ότι χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα και μόνο περιστασιακά.

Ο λόφος καλυπτόταν από πυκνή βλάστηση που κάηκε σε πυρκαγιά το 2010 με αποτέλεσμα να φανούν καλύτερα τα ερείπια.


Πηγές

  • Gert Jan Van Wijngaarden, Georgia Kourtessi-Philipppakis, Nienke Peters, New archaeological sites and finds on Zakynthos , Pharos, Journal of the Netherlands Institute at Athens, 2013
  • Πληροφορίες από τον κ. Ιωάννη ΔέδεΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle