Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Καρδαμύλη, Δήμος Δυτικής Μάνης, Νομός Μεσσηνίας,Πελοπόννησος

Οχύρωση Μερόπης

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  177 / 860  > 
Οχύρωση Μερόπης
Τοποθεσία:
Στη νησίδα Μερόπη απέναντι από την Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Μεσσηνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Δυτικής Μάνης
• Καρδαμύλη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 4 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1779  
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Επάκτιο Φρούριο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Η Μερόπη είναι ένα ακατοίκητο νησάκι, απέναντι από την παραλία της Καρδαμύλης. Απέχει 400 μέτρα από το λιμάνι της Καρδαμύλης και 100 μέτρα από τη βραχώδη ακτή της τοποθεσίας «Βάρδια».

Η έκταση του νησιού είναι 35 στρέμματα και από το 1862 είναι ιδιοκτησία παλιάς οικογένειας της Καρδαμύλης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου και το οχυρό συγκρότημα που βρίσκονται στο νησάκι Μερόπη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας όλη τη νήσο.

Το νησί λέγεται επίσης και Αμυγδαλόνησος.

Ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι μονόκλιτος, θολοσκέπαστος, και λιθόκτιστος. Σε επαφή με την εκκλησία εκτείνεται διώροφο λιθόκτιστο κτίσμα μεγάλων διαστάσεων. Η εξωτερική πλευρά του κτίσματος καθώς και η εξωτερική πλευρά του Αγίου Νικολάου αποτελούν μέρος του τείχους, το οποίο προστατεύει το νησί.

Στο εσωτερικό του ναού είναι γραμμένη η χρονολογία 1779, που υπολογίζεται ότι είναι το έτος που κατασκευάστηκε. Οπότε όλο το οχυρό συγκρότημα τοποθετείται χρονολογικά στον 18ο αιώνα. Από κάποιες πηγές η οχύρωση αναφέρεται ως ενετική, αλλά αυτό μάλλον δεν ευσταθεί καθώς η ύπαρξη της οχύρωσης δεν αναφέρεται σε κάποιο βενετσιάνικο έγγραφο. Εξάλλου οι Ενετοί, αν είχαν ασχοληθεί, θα είχαν οχυρώσει και την Καρδαμύλη και θα είχαν κατασκευάσει μια πιο περίπλοκη οχύρωση.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle