Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Γλαύκη, Δήμος Μύκης, Νομός Ξάνθης,Αν. Μακεδονία & Θράκη

Φρούριο Μεσεγκούνι

ή Φρούριο Γλαύκης  
★ ★ ★ ★ ★
 <  657 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Σε ύψωμα δυτικά και απέναντι (μεσολαβεί χαράδρα) από το χωριό Γλαύκη, βόρεια από την Ξάνθη
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Αν. Μακεδονία & Θράκη
Ν.Ξάνθης
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μύκης
• Γλαύκη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 560 m 
(Σχετικό ϋψος ≈80 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος ή 14ος αι.  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Φρούριο κοντά στο χωριό Γλαύκη στα βόρεια του νομού Ξάνθης.


Ιστορία

Μια πιθανή χρονολόγηση της κατασκευής του κάστρου είναι ο 10ος αιώνας. Ήταν η περίοδος της κορύφωσης των συγκρούσεων των Βυζαντινών με τους Βούλγαρους.

Πάντως, σύμφωνα με τον Κ. Τσουρή, είναι πιο πιθανή μια χρονολόγηση στο β’ μισό του 13ου αιώνα ή στο α’ μισό του 14ου αιώνα, για τους ακόλουθους λόγους:
α) η ασφάλεια στα πεδινά υποχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς μετά το 1200, όταν οι οικισμοί της θρακικής πεδιάδας δοκιμάζονται σκληρά και ένα μέρος του πληθυσμού, για να επιβιώσει, αναγκάστηκε να τραπεί προς τα ορεινά, όπου η απομόνωση και η φύση του εδάφους παρείχαν εγγυήσεις ασφάλειας. Αυτή ενισχυόταν με την ανέγερση μικρών φρουρίων, έργων δηλαδή μικρής έκτασης, που βρίσκονταν μέσα στις δυνατότητες ενός τοπικού άρχοντα ή μιας μικρής κοινότητας.
β) Η καταχύστρα που υπάρχει στον μεγάλο πύργο θεωρείται νεωτερισμός των υστεροβυζαντινών αιώνων.
γ) Το κάστρο δεν εμφανίζει οικοδομικές φάσεις ή επισκευές, και παρά τη μέτρια ποιότητα της κατασκευής, η διατήρησή του είναι γενικά καλή, πράγμα που δεν θα συνέβαινε, αν η ηλικία του ήταν κατά μερικούς αιώνες μεγαλύτερη.

Επιπλέον, κεραμικά ευρήματατοποθετούν πράγματι το κάστρο στην υστεροβυζαντινή περίοδο.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το φρούριο έχει ορθογώνια κάτοψη και περίμετρο 225 μέτρων.

Το καλύτερα σωζόμενο τμήμα του βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία του φρουρίου όπου υπάρχει ψηλός ορθογώνιος πύργος με διαστάσεις βάσης 3,20✖4,20 μ. και ύψος 8,50 μ., καλυπτόμενος με ημικυλινδρική καμάρα από την οποία μόνον οι γενέσεις διατηρούνται.
Η δυτική πλευρά του πύργου έχει καταρρεύσει.
Στο μέσο της ανατολικής πλευράς του πύργου υπάρχει καταχύτρα, διαστάσεων. 0,35✖0,30  μ.Σε ύψος 2 μ. ψηλότερα ανοίγεται μικρό στενό παράθυρο με τοξωτή απόληξη.
Στο εσωτερικό του πύργου δεν υπάρχουν κτιστές βαθμίδες κλίμακας, οπότε υποθέτουμε ότι η ανάβαση στα ψηλότερα τμήματα του πύργου γινόταν με ξύλινη κλίμακα.

Στο εσωτερικό του ο πύργος είναι κούφιος και έχει πλάτος 1.30 μ. Πιθανότατα ο πύργος αυτός χωρίζονταν σε ορόφους με ξύλινα επίπεδα τα οποία έχουν τώρα καταστραφεί. Από τον πύργο αυτό είναι ορατή η αμυντική τάφρος που ήταν σκαμμένη γύρω από το φρούριο.

Στη βορειοδυτική γωνία του οχυρωματικού περιβόλου, υπάρχει και ένας άλλος πύργος, κυκλικός, που σώζεται σε χαμηλότερο ύψος 4 μ.

Πιθανότατα το φρούριο έφερε στην αρχική του μορφή 4 πύργους, ένα σε κάθε γωνία.
Για δομικό υλικό χρησιμοποιήθηκαν βουνίσιες πέτρες και κονίαμα για συνδετικό υλικό. Πρόσθετα λιγοστά κομμάτια πλίνθων (πλινθία) χρησιμοποιήθηκαν ανάμεσα στις πέτρες, χωρίς τακτική διάταξη.
Στον εσωτερικό χώρο του περιβόλου διακρίνονται ερείπια κτισμάτων και ανευρίσκεται κεραμική υστεροβυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάρτιος 2015
Τελευταία ενημέρωση κειμένου/πληροφοριών:   Δεκέμβριος 2022
Τελευταία προσθήκη φωτογραφιών/βίντεο:  Δεκέμβριος 2022

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Φρούριο Μεσεγκούνι

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Η προσέγγιση στο κάστρο γίνεται είτε από τη Γλαύκη διασχίζοντας τη χαράδρα που τη χωρίζει από το κάστρο περνώντας από ένα παλιό νερόμυλο. Άλλη διαδρομή είναι από Μύκη από όπου ένας χωματόδρομος προς Μάνταινα περνάει πολύ κοντά από το κάστρο.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση, αλλά απαιτείται πεζοπορία, ειδικά αν προσεγγίζουμε από Γλαύκη


Γειτονικά Κάστρα
Διατείχισμα Αναστασιουπόλεως
Φρούριο Αυγού
Φρούριο Κομνηνών
Κάστρο Περιθεωρίου
Τόπειρος
Κάστρο Ξάνθης