Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Νόμια, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Νομός Λακωνίας,Πελοπόννησος

Πύργος Μεσίσκλη

  
★ ★ ★ ★
 <  172 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Νόμια Μάνης
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Λακωνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ανατολικής Μάνης
• Νόμια
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 115 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
τέλος 17ου αιώνα  
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πυργόσπιτο  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Ένας από τους πιο ιδιαίτερους και ιστορικούς πύργους της Μάνης βρίσκεται στην Νόμια της Μέσα Μάνης και ανήκει στην οικογένεια Μεσίσκλη. Πρόκειται ίσως για τον παλαιότερο πύργο της Μάνης.

Βρίσκεται στο κέντρο της Νόμιας, απέναντι από την εκκλησία των Ταξιαρχών. Η Νόμια βρίσκεται στο λεγόμενο Νικλιάνικο που είναι βασικά η περιοχή της Κοίτας και της Νόμιας, όπου τον 14ο αιώνα εγκαταστάθηκαν οι διωγμένοι από το Νύκλι της Αρκαδίας προύχοντες και έφεραν νέα ήθη και έθιμα τα οποία σφράγισαν τον μανιάτικο τρόπο ζωής. Τότε οργανώθηκε μια φεουδαρχική ιεραρχία σε πατριές, τότε άρχισαν να χτίζονται οι πρώτοι πύργοι για να πολεμάνε οι Νυκλιάνοι με τους ντόπιους και μεταξύ τους για κυριαρχία (οι νικητές ήταν οι «μεγαλογέννητες» και οι χαμένοι οι «αχαμνόμεροι»).

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για το μέρος όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτοι Μανιάτικοι πύργοι.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία κατασκευής του πύργου του Μεσίσκλη για δύο λόγους: Πρώτον διότι λόγω παλαιότητας δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για την κατασκευή του και δεύτερον διότι ο πύργος αυτός, όπως και πολλοί άλλοι στην Μάνη, χτίστηκαν πάνω σε παλαιότερες θέσεις όπου προϋπήρχαν παλαιότερα οικοδομήματα. Η πιθανότερη περίοδος κατασκευής του ανάγεται στα τέλη του 17ου με αρχές 18ου αιώνα. Είναι δηλαδή σίγουρα προεπαναστατική κατασκευή. Υπάρχει και μια εκδοχή, ότι είναι κτίσμα του 14ου αιώνα. Μάλλον απίθανο.

Ο πιο γνωστός από τους κτήτορες του πύργου ήταν ο Μεσίσκλης, λοχαγός του Όθωνα, που διαφώνησε με την εντολή του Όθωνα για το γκρέμισμα των πύργων της Μάνης (που τελικά δεν έγινε).


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος έχει ύψος 9 μέτρα περίπου στέκοντας επιβλητικά μέσα στον οικισμό. Περιβάλλεται από άλλες οικίες της οικογένειας Μεσίσκλη για λόγους ασφαλείας. Σε περίπτωση πολέμου οι ένοικοι των οικιών προσέτρεχαν στον οικογενειακό πύργο. Επιπροσθέτως τα σπίτια που ενώνονταν με τον πύργο του προσέφεραν μεγαλύτερη ασφάλεια διότι τον κάλυπταν, τον έκαναν πιο δυσπρόσβλητο.

Η επικοινωνία μεταξύ τους γινόταν μέσω στενών, σκαλοπατιών και οικιών για ακόμα πιο δύσκολη προσέγγιση στον κύριο όγκο του πύργου. Τα παράθυρα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και τα μόνα ανοίγματα είναι μικρές σχισμές στους τοίχους για να περνάει το τουφέκι. Οι λεγόμενες ντουφεκότρυπες βρίσκονται παντού στον πύργο ιδίως στον τελευταίο όροφο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πύργου αποτελεί η γωνιακή πολεμίστρα του προς την πλευρά του δρόμου για λόγους στρατηγικής σημασίας. Η γωνιακή πολεμίστρα έδινε την δυνατότητα στον αμυνόμενο να ελέγχει τις δύο εξωτερικές πλευρές του πύργου.

Η είσοδος είναι στενή ώστε να είναι απολύτως ελεγχόμενη. Το φρουριακό συγκρότημα στο σύνολο του έχει αυτονομία καθώς έχει πλήθος αποθηκευτικών χώρων για τρόφιμα και στέρνα στην βάση του για την κάλυψη αναγκών σε νερό.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιούνιος 2013

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle


Road map to Πύργος Μεσίσκλη

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
-
Είσοδος:
Όπως όλοι οι μανιάτικοι πύργοι, η πρόσβαση στο γύρω χώρο είναι ελεύθερη, αλλά η είσοδος είναι δυνατή μόνο κατόπιν συνεννοήσεως. Κατά κανόνα ο πύργος είναι κλειστός.


Παρόμοια
Πύργος Ντουράκη
Πολεμόπυργος του Καπιτσίνου
Πύργος Κοσονάκου
Πύργος καπετάν Χριστέα

Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Πόρτο Κάγιο
Κάστρο Γρηγοράκηδων
Πύργος Γρηγορακάκη
Καρυούπολις
Οχυρό Καβαλλιεράκη-Φωκά
Κάστρο της Κελεφάς
Κάστρο Κολοκυθιάς
Πύργος Κοσονάκου
Πύργος Λαγούδη
Κάστρο του Πασσαβά
Κάστρο της Ανω Πούλας
Πύργος Σκλαβουνάκου
Κάστρο Τηγάνι
Πύργος Τσικουρίου