Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Μίλα, Δήμος Οιχαλίας, Νομός Μεσσηνίας,Πελοπόννησος

Κάστρο Μίλα

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  194 / 860  > 
Κάστρο Μίλα
Τοποθεσία:
Μίλα Μεσσηνίας, στο συνοικισμό Κάστρο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Μεσσηνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Οιχαλίας
• Μίλα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 200 m 
(Σχετικό ϋψος ≈150 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος αιών  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Το Κάστρο του Μίλα είναι ένα μεσαιωνικό οχυρό χτισμένο βόρεια από το χωριό Μίλα Μεσσηνίας. Απέχει 7 χιλιόμετρα από τον Μελιγαλά και είναι σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του μεσσηνιακού κάμπου στα βόρεια.


Ιστορία

Το κάστρο εντάσσεται σε μια σειρά μικρότερων κάστρων που χτίστηκαν σε σημαντικές θέσεις για τον έλεγχο των μεσαιωνικών οδών ή την επιβεβαίωση της τοπικής εξουσίας των Φράγκων φεουδαρχών.

Έχει ταυτιστεί με το Chateaunef που φέρεται ότι ίδρυσε η Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνου (1297-1301) για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Ελλήνων του Δεσποτάτου του Μορέως, που με ορμητήριο το αρκαδικό κάστρο του Γαρδικίου εξαπέλυαν επιθέσεις στον μεσσηνιακό κάμπο.

Αντίθετα με άλλα φράγκικα κάστρα στην ενδοχώρα της Μεσσηνίας χρησιμοποιήθηκε και από τους Τούρκους όπως αναφέρει ο A.Blouet στο Expédition scientifique de Morée, ordonnée par le Gouvernement Français (1831).

Εγκαταλείφθηκε το 1825.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Είναι τραπεζιόσχημο στην κάτοψη και διαθέτει δυο οχυρωματικούς περιβόλους. Ο εσωτερικός περίβολος ήταν πιθανότατα χώρος κατοίκησης και ενισχυόταν περιμετρικά με τρεις τετράπλευρους πύργους. Τη μία πλευρά της οχύρωσης καταλάμβανε εσωτερικά ένα μεγάλο, πιθανόν διώροφο κτήριο.

Ο εξωτερικός περίβολος σώζεται μόνο σε επίπεδο θεμελίων και η τοιχοποιία του είναι πιο αμελής. Το κάστρο παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κατασκευή και λειτουργία των μικρότερων οχυρών του Μεσαίωνα καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία όπως τοξοθυρίδες σε επάλληλα, εστίες, αποχωρητήρια και διάδρομοι κίνησης, κτισμένοι στο πάχος του τείχους.


Πηγές

  • Andrew Sawyer’s website 'castles of Greece'- Kastro (Messenia)
  • Antoine Bon, 1969, La Morée franque. Recherches historiques, topographiques et archéologiques sur la principauté d'Achaïe (1205-1430), Ed. De Boccard, pp.655
  • Φωτογραφίες από το Panoramio του χρήστη BurgenfuzziΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου