Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Μυλοπόταμος, Δήμος Κυθήρων, Νομός Πειραιώς & Νήσων,Αττική

Κάστρο Μυλοποτάμου

ή Κάστρο Κάτω Χώρας  
★ ★ ★ ★ ★
 <  11 / 867  > 
Κάστρο Μυλοποτάμου
Τοποθεσία:
Περί τα 800 μέτρα δυτικά από το χωριό Μυλοπόταμος Κυθήρων
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αττική
Πειραιώς & Νήσων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Κυθήρων
• Μυλοπόταμος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 260 m 
(Σχετικό ϋψος ≈50 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1565  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Οχυρωμένος Οικισμός  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

To κάστρο Μυλοποτάμου ή «Κάτω Χώρα» είναι ένας εγκαταλειμμένος μεσαιωνικός οικισμός σε μικρή απόσταση από το σημερινό χωριό Μυλοπόταμος στη δυτική πλευρά των Κυθήρων. Ο οικισμός κατοικούνταν μέχρι τη δεκαετία το 1950 και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς πολλά κτίρια διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Το κάστρο είναι ενετικό και σύμφωνα με την επιγραφή στην πύλη του οικοδομήθηκε το 1565. Η θέση του κάστρου επιτρέπει τον έλεγχο των δυτικών παραλίων του νησιού και του Ιονίου πελάγους, αν και ο πρωταρχικός σκοπός του μάλλον ήταν η προστασία του τοπικού πληθυσμού. Ο Μυλοπόταμος πρέπει να ήταν πλούσιο μέρος έχοντας 22 μύλους πάνω σε ένα μικρό ρέμα (εξ ού και το όνομα).

Στην επιβλητική πύλη του φρουρίου υπάρχει το φτερωτό λιοντάρι, έμβλημα του Αγίου Μάρκου και Βενετίας. Όπως και τα υπόλοιπα φρούρια έτσι και του Μυλοποτάμου περικλείει εκκλησίες, 9 στον αριθμό, που ανήκουν στο 16ο - 17ο αιώνα γεμάτες τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης. Οι αξιοθαύμαστες για την αρχιτεκτονική τους εκκλησίες αναφορικά είναι οι εξής : Παναγία Μεσοσπορίτισσα, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Νικόλαος, Άγιοι Πάντες, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, Άγιος Δημήτριος.

Το ηλιοβασίλεμα από την δυτική πλευρά του κάστρου με θέα το Ιόνιο θεωρείται σαν το ωραιότερο των Κυθήρων.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle