Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Καστέλι, Δήμος Φαιστού, Νομός Ηρακλείου,Κρήτη

Καστέλι Νουόβο

ή Καινούργιο Καστέλι ή Καστελνουόβο  
★ ★ ★ ★ ★
 <  606 / 860  > 
Καστέλι Νουόβο
Τοποθεσία:
Σε λόφο δυτικά από το Καστέλι Καινούργιου Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Κρήτη
Ν.Ηρακλείου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Φαιστού
• Καστέλι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 255 m 
(Σχετικό ϋψος ≈55 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1206  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Το φρούριο Nuovo (Κανούργιο ή Ψηλό Καστέλι) βρισκόταν πάνω στον απομονωμένο λόφο Ψηλό Καστέλλι, βορειοδυτικά του χωριού Καστέλλι Καινουργίου, κοντά στη Φαιστό.
Το φρούριο κτίστηκε από τον Γενουάτη πειρατή Ενρίκο Πεσκατόρε το 1206, ο οποίος το ονόμασε Nuovo (νέο), πιθανόν επειδή ήταν ένα από τα φρούρια που έκτισε εξαρχής, χωρίς να προυπάρχει κάποιο άλλο. Πιστεύεται ότι εδώ υπήρχε η αρχαία πόλη Αίνα. Η είσοδος του φρουρίου ήταν από τη νότια πλευρά του λόφου και γινόταν με απότομη σκάλα.


Ιστορία

Στην επανάσταση των Δύο Συβρίτων (1230-1236), όταν οι Ενετοί κατείχαν το νησί, το φρούριο καταλήφθηκε από τους επαναστάτες. Στην επανάσταση των Καλλέργηδων (1363-1367), οι επαναστάτες προσπάθησαν να το καταλάβουν, αλλά μάταια. Όσο τα κινήματα εναντίον των Ενετών μειώνονταν, το φρούριο έχανε την σημασία του, έως ότου ερημώθηκε. Μόνο κατά την διάρκεια του Κρητικού Πολέμου ξαναχρησιμοποιήθηκε για λίγο.
Από το όνομα του φρουρίου έχει πάρει το σημερινό όνομα της η επαρχία Καινουργίου. Σήμερα το φρούριο είναι ερειπωμένο και κατεστραμμένο, με έλαχιστα τμήματα των τειχών και των δεξαμενών να σώζονται.


Πηγές

  • Ιστοσελίδα CretanBeaches - Καινούργιο Καστέλι (Castel Nuovo)
  • Γ. Ι. Χρηστάκης, "Ιστορικά Οχυρωματικά Μνημεία της Κρήτης (330πΧ-1898)", Εκδόσεις Κρητικά Γράμματα, 2004
  • Νίκος Μ. Γιγουρτάκης, Διπλωματική εργασία στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης, «Βυζαντινές οχυρώσεις στην Κρήτη κατά τη Β΄ βυζαντινή περίοδο (961-1204)», Ρέθυμνο 2004Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου