Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Οκτωνιά, Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, Νομός Εύβοιας,Στερεά Ελλάδα

Κάστρο της Οκτωνιάς

ή Graspilea / Κάστρο της Μεγάλης Σπηλιάς  
★ ★ ★ ★ ★
 <  794 / 860  > 
Κάστρο της Οκτωνιάς
Τοποθεσία:
Σε βραχώδες ύψωμα πάνω από το χωριό Οκτωνιά της ανατολικής Εύβοιας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Εύβοιας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Κύμης-Αλιβερίου
• Οκτωνιά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 370 m 
(Σχετικό ϋψος ≈200 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Αρχαιότητα  
ΑΡΧΑΙΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Αρχαίo Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Πάνω από το χωριό Οκτωνιά της κεντρικής-ανατολικής Εύβοιας υπάρχει ένα χαρακτηριστικό βραχώδες ύψωμα (πρόβουνο του όρους Οκτωνιά) πάνω στο οποίο βρίσκονται τα λιγοστά απομεινάρια ενός κάστρου.

Λέγεται και "Κάστρο της Μεγάλης Σπηλιάς" από τη σπηλιά που είναι κοντά του στα νοτιοανατολικά, στη θέση Πηγάδι, πίσω από το ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

Πρόκειται βασικά για αρχαίο κάστρο που χρησιμοποιήθηκε όμως και αργότερα, από Βυζαντινούς και Ενετούς, χωρίς να συγκαταλέγεται στα σημαντικά κάστρα της Εύβοιας.

Σώζεται όλο το περιτείχισμά του από αργούς πελεκητούς λίθους σε ύψος μέχρι 3 μέτρων, αλλά όχι σε καλή κατάσταση. Στα περισσότερα σημεία πρόκειται μόνο για σωρούς από πέτρες. Στα βορειοανατολικά του υπάρχει τείχος καλά κτισμένο με πελεκημένους λίθους και με ασβέστη, που είναι λείψανο αρχαίου πύργου. Οι Βενετσιάνοι χάλασαν μέρος του αρχαίου τείχους και έκτισαν τον πύργο. Το φρούριο επικοινωνούσε με το μικρό όρμο που είναι στη θέση Καρβούνι και είχε καλή πρόσβαση με τη θάλασσα.


Πηγές

  • Θεόδωρος Σκούρας, «Οχυρώσεις στην Εύβοια (Μερικές λύσεις στα τοπογραφικά τους προβλήματα)»- ΑΕΜ –τόμος Κ’ – 1975Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle