Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ωλένη, Δήμος Πύργου, Νομός Ηλείας,Δυτική Ελλάδα

Κάστρο Ωλένης

ή Κάστρο της Ωριάς ή της Οβριάς  
★ ★ ★ ★ ★
 <  259 / 865  > 
Κάστρο Ωλένης
Τοποθεσία:
Σε λόφο πάνω από το χωριό Ωλένη Πύργου Ηλείας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Ηλείας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Πύργου
• Ωλένη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 270 m 
(Σχετικό ϋψος ≈80 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
9ος αιών  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Λιθοσωροί & Χαλάσματα  
Δυσδιακριτο
 
 
 
 
 
 
 

Η Ωλένη είναι χωριό κοντά στον Πύργο της Ηλείας. Το «κάστρο της Ωλένης» δεν υπάρχει· η ονομασία αυτή παραπέμπει σε μια σπουδαία μεσαιωνική πόλη που βρισκόταν εκεί, την Ώλενα.

Μόνο λιγοστά ερείπια απομένουν από την πόλη και την οχύρωσή της -στα υψώματα πάνω από το χωριό από τα οποία το πιο ενδιαφέρον σχετικά είναι τα απομεινάρια μιας πύλης.

O ναός από τον οποίο προέρχονται οι περισσότερες φωτογραφίες είναι εκκλησάκι του 19ου αιώνα που χτίστηκε πάνω στα ερείπια του βυζαντινού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της λεγόμενης, σήμερα, «Επισκοπής». Αυτός ο ναός όμως ήταν σε κάποια απόσταση, περί τα 200 μέτρα από τον κυρίως οικισμό και ήταν δίπλα στο κοιμητήριο του οικισμού.


Ιστορία

Η οχύρωση της Ώλενας είναι έργο των Βυζαντινών πιθανότατα από τον 9ο αιώνα. Διασώζεται και η πύλη από έναν πύργο που είναι από την εποχή της φραγκοκρατίας.

Με το κάστρο συνδέονται κάποιοι θρύλοι σχετικά με την Ωριά και τη Μονοβύζα αλλά δεν έχουμε άλλες πληροφορίες (στο site) επ’ αυτού.

Η πόλη υπήρξε σπουδαία και πλούσια επειδή ήταν η έδρα της επισκοπής της Ηλείας. Η γειτνίαση με την Αρχαία Ολυμπία, το προπύργιο της ειδωλολατρίας, έκανε την επισκοπή ιδιαίτερα σημαντική.

Τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας, η Ώλενα ήταν σε πληθυσμό η δεύτερη πόλη στην περιοχή μετά την Ανδραβίδα. Πάντως δεν φαίνεται να προϋπήρχε από την αρχαιότητα. Η πόλη Ώλενος που βρισκόταν στην Κάτω Αχαία δεν έχει καμιά σχέση με αυτή τη μεσαιωνική Ώλενα στην περιοχή του Πύργου. Στον πρώτο χρόνο της Φραγκοκρατίας, το 1205, με απόφαση του πρίγκιπα Γοδοφρείδου Α', η έδρα της επισκοπής μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Ανδραβίδα.

Μετά την κατάλυση της Φραγκοκρατίας (που για την Ηλεία διήρκεσε 223 χρόνια) η Ώλενα έγινε ξανά έδρα του ορθόδοξου επισκόπου, αλλά ήδη είχε αρχίσει η παρακμή που συνεχίστηκε και επί Τουρκοκρατίας. Στο τέλος του 17ου αιώνα αναφέρεται από τους Ενετούς ότι η Ώλενα είναι κατεστραμμένη.

Η επισκοπή μεταφέρθηκε αρχικά στη Γαστούνη και αργότερα -ίσως στο τέλος του 18ου αιώνα- στον Πύργο Ηλείας.

Τελευταίος επίσκοπος στην ιστορία της Επισκοπής Ωλένης υπήρξε ο εθνομάρτυς Φιλάρετος (1802-1821) ο οποίος θανατώθηκε το Σεπτέμβριο του 1821 από τους Τούρκους στις φυλακές της Τριπολιτσάς.


Πηγές

  • Κείμενο Ντίνου Ψυχογιού και φωτογραφίες Ελένης Ψυχογιού από την ιστοσελίδα fiesta perpetua
  • Konstantinos Kourelis, “MONUMENTS OF RURAL ARCHAEOLOGY MEDIEVAL SETTLEMENTS ΙΝ ΤΗΕ NORTHWESTERN PELOPONNESE”, Presented to the Faculties of the University of Pennsylvania in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Doctor of Philosophy, 2003, pp.335Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου