Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Αμπελάκια, Δήμος Τεμπών, Νομός Λάρισας,Θεσσαλία

Κάστρο της Ωριάς

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  338 / 860  > 
Κάστρο της Ωριάς
Τοποθεσία:
Αμπελάκια, στον Κίσαβο, πάνω από τα Τέμπη
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Θεσσαλία
Ν.Λάρισας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τεμπών
• Αμπελάκια
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 210 m 
(Σχετικό ϋψος ≈140 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστος  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Στο μέσο των Τεμπών από την πλευρά του Κισσάβου και πάνω από την πηγή της Αφροδίτης βρίσκεται το κάστρο της Ωριάς.

Σπουδαίο κάστρο, κάποτε, που έλεγχε το πέρασμα μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα ψηλά στο βράχο δεν είναι αυτό καθ’ εαυτό το κάστρο της Ωριάς, αλλά ένα κομμάτι του. Ήταν ένας προμαχώνας, που προστάτευε το κάστρο της Ωριάς που ήταν πιο χαμηλά, σχεδόν πάνω στο ποτάμι. Το κυρίως κάστρο κατεδαφίστηκε όταν έγινε ο δρόμος. Μόνο ένα μικρό τμήμα του τείχους του είναι ορατό σε απόσταση 30 μέτρων από το δρόμο.


Ιστορία

Το κάστρο βρισκόταν στο πιο στενό μέρος της κοιλάδας των Τεμπών. Το στενό των Τεμπών εκτός από ωραίο τοπίο ήταν από την αρχαιότητα η μοναδική δίοδος για έναν στρατό προς τη νότια Ελλάδα.

Λόγω της στρατηγικής της σημασίας, η θέση είχε οχυρωθεί ήδη από τους αρχαίους Έλληνες. Οι Βυζαντινοί είχαν ιδρύσει το φρούριο Λυκοστόμιον ή Λυκόστομο που ίσως ταυτίζεται με το κάστρο της Ωριάς, χωρίς αυτό να είναι απολύτως βέβαιο. Στα Τέμπη υπάρχουν ίχνη και από άλλες οχυρώσεις, στην είσοδο και στην έξοδο του στενού.

Το όνομα -«της Ωριάς»- προέρχεται από την κόρη του άρχοντα του κάστρου τον 15ο αιώνα, όταν αντιστεκόταν στους Οθωμανούς. Οι Τούρκοι πολιόρκησαν το κάστρο επί 12 χρόνια. Τελικά κατόρθωσαν να το "πατήσουν" όταν διείσδυσε σε αυτό ένας Τούρκος μεταμφιεσμένος σε μοναχό. Τότε η ωραία κόρη -σύμφωνα με το θρύλο- έπεσε από το βράχο και σκοτώθηκε. Στο απόκρημνο μέρος που έπεσε η αρχοντοπούλα φύτρωσε μια ροδιά που τα φύλλα της δεν έπεφταν ποτέ και έκανε κάθε χρόνο τρία ρόδια.

Ό,τι απόμεινε από το κάστρο βρίσκεται υπό την απειλή άμεσης κατάρρευσης λόγω των φουρνέλων για τη διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών.
Πηγές

  • Πληροφορίες από κ.Reinold de VriesΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο της Ωριάς

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Το κάστρο είναι προσβάσιμο από το πάρκινγκ στη μέση της κοιλάδας των Τεμπών. Από εκεί υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο κάστρο μετά από ανάβαση τουλάχιστον 2 ωρών.
Είσοδος:
Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά η ανάβαση απαιτεί χρόνο και δυνάμεις.


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Πλαταμώνα