Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Δήμος Άνδρου, Νομός Κυκλάδων,Νότιο Αιγαίο

Πύργος της Οστοδωσιάς

ή Κάστρο του Μακροταντάλου  
★ ★ ★ ★ ★
 <  648 / 860  > 
Πύργος της Οστοδωσιάς
Τοποθεσία:
Παραλία Πύργου, Βορειοδυτικό άκρο της Άνδρου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Κυκλάδων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Άνδρου
• 
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 5 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
μάλλον 13ος αι.  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Βίγλα  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Ο πύργος-βίγλα βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Άνδρου, σε ακρωτήριο της βραχώδους παραλίας Πύργος. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενετικής αμυντικής αρχιτεκτονικής.


Ιστορία

Ευθύς μετά την άλωση του 1204, οι αρπακτικές διαθέσεις των Λατίνων κατακτητών στράφηκαν προς άλλα σημεία της καταρρέουσας Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η Άνδρος καταλήφθηκε το 1207 από τους Ενετούς, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Μαρίνος Δάνδολος (ιταλ. Marino Dandolo), γνωστός επίσης, εκ παραφθοράς, και ως Τάνταλος.

Οι Ενετοί έκτισαν 3 κάστρα στην Άνδρο: το Κάτω Κάστρο, το Πάνω Κάστρο (ή της Φανερωμένης) και το Κάστρο του Μακροτάνταλου (ή της Οστοδωσιάς) στο ΒΔ άκρο του νησιού.

Παρόλο που το κάστρο της Οστοδωσιάς ήταν το πιο μικρό, έχει πολλές ομοιότητες με το Κάτω Κάστρο και σε παλιούς βενετσιάνικους χάρτες απεικονίζεται με το ίδιο εικονίδιο με το Κάτω Κάστρο.

Ο Μαρίνος Δάνδαλος έδωσε ένα τμήμα του νησιού σαν φέουδο στον αδελφό του Μάρκο, από τον οποίο προέρχεται και το τοπωνύμιο Μακροτάνταλο. Το φέουδο περιλάμβανε και το εν λόγω κάστρο.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το μόνο που απομένει από το κάστρο της Οστοδωσιάς είναι αυτός ο πύργος στην άκρη του βράχου (που ίσως είναι και βίγλα πολύ μεταγενέστερη του κάστρου και η οποία χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 17o αι.). Λίγο κάτω από τον πύργο σώζεται και ένα άλλο κτίσμα που μάλλον ήταν δεξαμενή νερού (φαίνεται στις φωτογραφίες)

Το κυρίως κάστρο βρισκόταν στην ακτή και δεν έχει μείνει από αυτό κανένα ίχνος καθώς είχε ερημώσει ήδη από τον 15ο αιώνα.

Ο πύργος υπέστη σοβαρές ζημιές όταν περί το 1900 έγινε στόχος άσκησης βολής από διερχόμενο αγγλικό θωρηκτό (!!!).
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Πύργος της Οστοδωσιάς

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
-
Είσοδος:
Η πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο είναι δύσκολη αλλά ελεύθερη


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Αγίου Πέτρου
Πύργος Γιαννούλη