Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Παχειά Άμμος, Δήμος Ιεράπετρας, Νομός Ρεθύμνης,Κρήτη

Κουλές Παχειάς Άμμου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  630 / 860  > 
Κουλές Παχειάς Άμμου
Τοποθεσία:
Στην πλαγιά ανατολικά της παραλίας της Παχειάς Άμμου Λασιθίου στη βόρεια ακτή της Κρήτης
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Κρήτη
Ν.Ρεθύμνης
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ιεράπετρας
• Παχειά Άμμος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 115 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1866 ή λίγο μετά  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Μικρό Οχυρό  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ένα από τα πολλά μικρά οχυρά, τους λεγόμενος «κουλέδες», που έχτισαν οι Τούρκοι στην Κρήτη μετά το 1866 για να αντιμετωπίσουν και να ελέγξουν τους Κρητικούς επαναστάτες.


Ιστορία

Ο «Ισθμός της Ιεράπετρας» είναι το στενότερο τμήμα της Κρήτης, μια λωρίδα γης στο Νομό Λασιθίου πλάτους 12 χιλιομέτρων που διαχωρίζει το Κρητικό από το Λιβυκό πέλαγος. Αυτό το κομμάτι, από την Παχειά Άμμο ως την Ιεράπετρα, ήταν μια δίοδος στρατηγικής σημασίας. Η οχύρωση αυτής της διόδου εξασφάλιζε τον έλεγχο της επικοινωνίας μεταξύ των επαρχιών Μεραμπέλου και Ιεράπετρας, ενώ συγχρόνως απομόνωνε την επαρχία Σητείας. Έτσι οι Τούρκοι έκτισαν εδώ 4 κουλέδες: στην Παχειά Άμμο, στη Βασιλική, στην Επισκοπή και στο Κεντρί.

Ο μικρός κουλές της Παχειάς Άμμου βρισκόταν σε βραχώδες ύψωμα στη θέση Χαλέπα, στην ανατολική πλευρά της παραλίας. Ο σκοπός του ήταν κυρίως ο έλεγχος του όρμου της Παχειάς Άμμου, αλλά κι όλου του Μιραμπέλου, ενώ είχε οπτική επαφή με τον κουλέ της Βασιλικής προς το νότο.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο κουλές έχει ορθογωνικό σχήμα, με διαστάσεις περίπου 8x6μ.Χωριζόταν σε δύο μικρά τμήματα: το βόρειο με εσωτερικό χώρο 2,5x3μ. περίπου και το νότιο διαστάσεων 3x4μ.

Οι τοίχοι ήταν από πελεκημένες πέτρες και κουρασάνι (είδος συνθετικού κονιάματος, που γίνεται με προσθήκη τριμμένου κεραμιδιού σε ασβεστοκονίαμα) και έφερε πολλές τυφεκιοθυρίδες.


Πηγές

  • Γ. Ι. Χρηστάκης, "Ιστορικά Οχυρωματικά Μνημεία της Κρήτης (330πΧ-1898)", Εκδόσεις Κρητικά Γράμματα, 2004Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου