Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Καστελλόριζο, Δήμος Μεγίστης, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Παλαιόκαστρο Καστελλόριζου

  
★ ★ ★ ★
 <  721 / 865  > 
Παλαιόκαστρο Καστελλόριζου
Τοποθεσία:
Καστελλόριζο - 1 χλμ δυτικά της Μεγίστης
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μεγίστης
• Καστελλόριζο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 230 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
3ος αι. π.Χ.  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Το Παλαιόκαστρο είναι το αρχαιότερο και πιο σημαντικό μνημείο του Καστελλόριζου. Είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου Bίγλα, στα ερείπια της αρχαίας δωρικής ακρόπολης που χτίστηκε γύρω στον 3ο αιώνα π..Χ. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την πρωτεύουσα.


Ιστορία

Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε αδιαλείπτως από την αρχαιότητα έως τον 20 αιώνα, μέχρι και την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Περί τον 14ο μ.Χ. αιώνα χρησιμοποιήθηκε και από τους Ιωαννίτες Ιππότες οι οποίοι όμως, σε αντίθεση με άλλα κάστρα στα Δωδεκάνησα, δεν έκαναν καμιά επέμβαση.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Μέσα στην ακρόπολη υπήρχε οικισμός με σπίτια, δεξαμενές και εκκλησίες της μεσοβυζαντινής περιόδου, από τις οποίες οι δύο καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις μέρες μας έχουν διασωθεί τμήματα των κτισμάτων και των δεξαμενών, αλλά και τμήματα του τείχους και εντός τους οι εκκλησίες της Παναγίας του Κάστρου και του Αγίου Στεφάνου, οι οποίες συνδέονται με ένα βοτσαλωτό δάπεδο του 1858.

Στην περιοχή του Παλαιόκαστρου, στη θέση Λιμενάρι, βρίσκονται τα απομεινάρια των Κυκλώπειων τειχών, ενώ στη δωρική ακρόπολη του 3ου π.Χ. αιώνα υπάρχει επιγραφή όπου αναγράφεται η λέξη «Μεγίστη».


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Παλαιόκαστρο Καστελλόριζου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Η επίσκεψη από τη Μεγίστη από χωματόδρομο, που στην πορεία στενεύει και καταλήγει σε μονοπάτι που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.
Είσοδος:
Είσοδος ελεύθερη


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Καστελλόριζου
Φρούριο νήσου Ρω