Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Παλαιοχώρα, Δήμος Κυθήρων, Νομός Πειραιώς & Νήσων,Αττική

Παλαιοχώρα Κυθήρων

  
★ ★ ★ ★
 <  10 / 867  > 
Παλαιοχώρα Κυθήρων
Τοποθεσία:
Κύθηρα, στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αττική
Πειραιώς & Νήσων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Κυθήρων
• Παλαιοχώρα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 165 m 
(Σχετικό ϋψος ≈165 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
12ος αιώνας  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστροπολιτεία  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Η Παλαιοχώρα είναι η ερειπωμένη μεσαιωνική παλιά πρωτεύουσα των Κυθήρων, η οποία επί Βυζαντινής εποχής ονομάζονταν Άγιος Δημήτριος. Αυτή η μικρή πόλη χτίστηκε το 12ο αιώνα από Μονεμβασίτες στην βορειανατολική πλευρά του νησιού, πάνω από ένα μεγάλο γκρεμό.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Στέκεται στην κορυφή του βουνού, μπροστά στο θαυμάσιο φαράγγι Κακό Λαγκάδι, όπου ενώνονται δυο χαράδρες. Βρίσκεται στα 100 μέτρα ύψος από την θάλασσα.

Η Παλαιόχωρα είναι οχυρωμένη και βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από των γύρω λόφων για να μη φαίνεται από την θάλασσα και να είναι προστατευμένο από τις συχνές επιθέσεις πειρατών.


Ιστορία

Παρά τη φυσική προστασία της πολιτείας και την οχύρωσή της, ο διάσημος Τούρκος πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατάφερε να την ανακαλύψει το 1537.

Έκαψε όλη την πολιτεία και πούλησε τους κατοίκους για σκλάβους. Το μέρος θεωρήθηκε καταραμένο από τότε και δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Σήμερα σώζονται αρκετά μνημεία, όπως ο ναός της Αγία Βαρβάρας άριστο δείγμα Μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής φημισμένος για τις ιδανικές αναλογίες του, η εκκλησία της Παναγίας του φόρου. Επίσης υπάρχουν ένας μεγάλος αριθμός από κτίσματα, όπως δημόσια κτίρια και αμυντικά τείχη.
Οι χαράδρες σχηματίζουν μια μικρή λίμνη μεγάλης ομορφιάς και οικολογικής αξίας.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου