Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Παλιά Επίδαυρος, Δήμος Επιδαύρου, Νομός Αργολίδας,Πελοπόννησος

Κάστρο Παλιάς Επιδαύρου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  90 / 867  > 
Κάστρο Παλιάς Επιδαύρου
Τοποθεσία:
Στη χερσόνησο «Νησί» της Παλιάς Επιδαύρου στο ύψωμα πάνω από το «Μικρό θέατρο» Επιδαύρου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αργολίδας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Επιδαύρου
• Παλιά Επίδαυρος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 50 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
6ος ή 7ος αιών  
ΠΡΩΤΟ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Αρχαίo Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Κατάλοιπα οχύρωσης στο ύψωμα της χερσονήσου «Νησί» πάνω από το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου. Ουσιαστικά πρόκειται για την ακρόπολη της αρχαίας Επιδαύρου που ανακατασκευάστηκε -με ιδιαίτερη φροντίδα- κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο.

Σημειωτέον ότι η Παλαιά Επίδαυρος βρίσκεται στην παραλία ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου και είναι η έδρα του δήμου Επιδαύρου. Η επίσημη ονομασία της είναι «Αρχαία Επίδαυρος».


Ιστορία

Για τη μεσαιωνική φάση του κάστρου της Παλαιάς Επιδαύρου δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές. Ωστόσο τα κατάλοιπα του κάστρου, η οχύρωση και οι τοιχοποιίες του ναού μαρτυρούν ότι πρέπει να κατασκευάστηκε στο τέλος των πρωτοβυζαντινών χρόνων, συγκεκριμένα στο δεύτερο μισό του 6ου ή τον 7ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία οι επιδρομές Σλάβων και Αβάρων δημιούργησαν συνθήκες ανασφάλειας στον πληθυσμό και οδήγησαν την κεντρική εξουσία σε ένα ευρύ πρόγραμμα κατασκευής οχυρώσεων.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στο χώρο σώζονται εκτεταμένες οχυρώσεις της κλασικής αρχαιότητας. Το μεσαιωνικό κάστρο, αν και καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό τμήμα της αρχαίας οχυρωμένης περιοχής, έχει μεγάλη έκταση. Με περίμετρο περί τα 500μ. καλύπτει επιφάνεια 13.400 τ.μ. περίπου.

Είναι πεντάπλευρο με ευρύτερη την ανατολική όψη του. Κατάλοιπα από τρεις πύργους είναι σήμερα ορατά και αποτελούν ένδειξη ότι υπήρχαν ακόμη τρεις στις γωνίες των τειχών. Ο περίβολος είναι εξαιρετικά ισχυρός καθώς σε κάποια σημεία το πάχος των τειχών προσεγγίζει τα 2 μ.

Για την κατασκευή των τειχών του μεσαιωνικού κάστρου χρησιμοποιήθηκε δομικό υλικό από την αρχαία οχύρωση και κυρίως από το γειτονικό θέατρο.

Στη μεγαλύτερη έκτασή τους τα τείχη αποτελούνται από έναν εξωτερικό φλοιό κτισμένο από παραλληλόγραμμους αρχαίους λιθόπλινθους στους αρμούς των οποίων παρεμβάλλονται πλίνθοι, μικρές πέτρες και κονίαμα. Αντίστοιχα επιμελημένη είναι και η εσωτερική όψη των τειχών ενώ πίσω από την όψη υπάρχει γέμισμα αργολιθοδομής, χώματος και κονιάματος. Σε κάποια άλλα σημεία τα τείχη είναι κτισμένα με αργολιθοδομή γεγονός που μαρτυρά μεταγενέστερες επεμβάσεις.

Στο εσωτερικό του κάστρου, κοντά στο ανατολικό τείχος, δεσπόζουν τα ερείπια μιας δρομικής θολοσκεπούς εκκλησίας με προσκτίσματα που μάλλον χρονολογείται μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα. Δυτικότερα υπάρχει σύγχρονο εξωκλήσι, η Παναγίτσα του Νησιού.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Παλιάς Επιδαύρου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Στο κάστρο μπορεί κανείς να φτάσει με αυτοκίνητη μέχρι την περιοχή του Μικρού Θεάτρου και να συνεχίσει για λίγα λεπτά με τα πόδια από τον στενό αμαξιτό δρόμο και να ανέβει δεξιά από μονοπάτι στο κάστρο.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Αγγελόκαστρο Κορινθίας
Κάστρο Άνω Φαναρίου
Κάστρο του Δαμαλά
Κάστρο Νέας Επιδαύρου
Κάστρο του Μουντ Εσκουβέ
Κάστρο του Φαβιέρου
Οχυρό Γκύκλος
Πύργος Ιρίων Αγίου Νικολάου
Ακρόπολη Καζάρμας
Κάστρο Κοκκινιάς
Πύργος Παναγίας Ιρίων
Κάστρο Σοφικού
Θερμήσι
Οχύρωση Χώριζας