Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Αθέρας, Δήμος Κεφαλονιάς, Νομός Κεφαλληνίας,Ιόνιοι Νήσοι

Καστέλι Παλικής

ή Καστέλι Αθέρα ή Καστέλι Παλαστής  
★ ★ ★ ★ ★
 <  267 / 860  > 
Καστέλι Παλικής
Τοποθεσία:
Στο καταφύγιο Άγριας Ζωής όρους Καστέλι-Μπλωστή, στο βόρειο τμήμα της Παλικής χερσονήσου στην Κεφαλονιά
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Ιόνιοι Νήσοι
Ν.Κεφαλληνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Κεφαλονιάς
• Αθέρας
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 220 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστο  
Άγνωστη
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Λιθοσωροί & Χαλάσματα  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια μεσαιωνικού οικισμού σε ένα μικρό πλάτωμα στην ανατολική πλαγιά του υψώματος «Λαχτιές» στη βορειοδυτική Κεφαλονιά.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Η τοποθεσία είναι μέσα σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής «όρους Καστέλι-Μπλωστή», στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου Παλικής της Κεφαλονιάς. Πολύ κοντά στα ερείπια του οικισμού, προς τα δυτικά, είναι ο ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς.

Η κορυφή του υψώματος Λαχτιές προσφέρει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, τη χερσόνησο Παλικής και προς την υπόλοιπη Κεφαλονιά, όμως ο οικισμός που είναι λίγο χαμηλότερα περιτριγυρισμένος από χαμηλά υψώματα είναι τελείως αθέατος από μακριά. Αυτά τα πλεονεκτήματα της θέσης (ευχέρεια παρατήρησης-δυσκολία εντοπισμού) ήταν σημαντικά για προστασία από τις επιδρομές των πειρατών από τις οποίες η Κεφαλονιά υπέφερε από νωρίς, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα (αρχίζοντας με τους Βάνδαλους και τους Οστρογότθους).


Ιστορία

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για την ιστορία ούτε για την ονομασία του οικισμού. Δεν έχει μελετηθεί εξ όσων γνωρίζουμε. Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε από τα απομεινάρια του είναι πως δεν είναι αρχαίος και πως ήταν σχετικά εκτεταμένος (άρα και πολυάνθρωπος) για τα δεδομένα της εποχής.

Δεν υπήρξε ισχυρό κάστρο αλλά είχε κάποια οχύρωση. Πρέπει να εγκαταλείφθηκε πολύ πριν την κατάληψη της Κεφαλονιάς από τους Ενετούς το 1500 λαμβανομένου υπόψη ότι πριν την έναρξη της Ενετοκρατίας η Κεφαλονιά είχε σχεδόν ερημώσει έχοντας μόνο 1400 κατοίκους. Πάντως κοντά στον οικισμό υπάρχουν ερείπια κατοικιών που είναι πολύ πιο πρόσφατα.


Παράλληλες Ιστορίες

O Άγγλος μελετητής Robert Bittlestone στο βιβλίο του “Odysseus Unbound” (Cambridge, 2005) υποστηρίζει ότι η Ομηρική Ιθάκη ήταν η Χερσόνησος της Παλικής που την εποχή του Χαλκού ήταν (σύμφωνα με τον ίδιο) ξεχωριστό νησί. Η θεωρία αυτή θεωρείται σοβαρή αν και δεν έχει αποδειχτεί ακόμη.
Το ενδιαφέρον (για τον Καστρολόγο) είναι ότι ο ίδιος ο Bittlestone σε ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ του BBC (διαθέσιμο στο YouTube) υποδεικνύει την περιοχή του Καστελίου σαν μια πιθανή θέση του ανακτόρου του Οδυσσέα.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου