Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ίρια (τα), Δήμος Ναυπλιέων, Νομός Αργολίδας,Πελοπόννησος

Πύργος Παναγίας Ιρίων

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  101 / 867  > 
Πύργος Παναγίας Ιρίων
Τοποθεσία:
Κοντά στην εκκλησία της Παναγίας, στο χωριό Ίρια της Αργολίδας, 22χλμ νότια από το Ναύπλιο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αργολίδας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ναυπλιέων
• Ίρια (τα)
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 27 m 
(Σχετικό ϋψος ≈7 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστος  
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πυργόσπιτο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Στην είσοδο του χωριού Ίρια της Αργολίδας, πολύ κοντά στην εκκλησία της Παναγίας υπάρχουν τα ερείπια ενός κτίσματος που μάλλον ήταν πυργοκατοικία επί Τουρκοκρατίας.


Ιστορία

Η ιστορία της περιοχής των Ιρίων ξεκινά από την αρχαιότητα, όπως άλλωστε φανερώνει η αρχαία ονομασία Εἲρη από την οποία προέρχονται τα Ίρια.

Καθώς η περιοχή των Ιρίων και της Κάντιας ήταν εύφορη διαχρονικά κατείχε ιδιαίτερη σημασία για τους κατακτητές της. Μάλιστα, κατά την περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας (1389-1540) διεκδικήθηκε σθεναρά από τους Οθωμανούς, μέχρι να την καταλάβουν το 1540 έως το 1686. Στη συνέχεια πέρασε ξανά στα χέρια των Ενετών, όπως μαρτυρεί και η σχετική αναφορά στην απογραφή Grimani του 1700. Η περιοχή αυτή ανακατελήφθη το 1715 από τους Οθωμανούς, οι οποίοι την κράτησαν στην κατοχή τους μέχρι την απελευθέρωσή της στα χρόνια της Επανάστασης, το 1822.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το πυργόσπιτο έχει ορθογώνια κάτοψη. Μεγάλο μέρος της ανωδομής του έχει καταπέσει και ως εκ τούτου ο αριθμός των ορόφων που διέθετε παραμένει άγνωστος. Στη θέση όπου θα βρισκόταν η λίθινη σκάλα υπάρχει πλέον η δεξαμενή νερού του σύγχρονου υδραγωγείου του οικισμού. Η τοιχοποιία του κτηρίου αποτελείται από αργολιθοδομή με παχιές στρώσεις κονιάματος και τμήματα τούβλων, καθώς και επιμελημένους ακρογωνιαίους λίθους.

Τα ανοίγματα στο θολοσκεπές ισόγειο και στον όροφο αποτελούν μεταγενέστερες επεμβάσεις στο κτήριο. Διακρίνονται επίσης τυφεκιοθυρίδες που εξωτερικά διαμορφώνονται σε σχισμή και εσωτερικά διευρυμένες. Τέλος, η είσοδος του ορόφου σώζει διαμόρφωση που υποδηλώνει την ύπαρξη κινητής γέφυρας ως μέσο πρόσβασης στο κτίσμα.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου