Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Άρνα, Δήμος Σπάρτης, Νομός Λακωνίας,Πελοπόννησος

Πύργος Παπαδάκου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  167 / 865  > 
Πύργος Παπαδάκου
Τοποθεσία:
Στην «πάνω χώρα» της Άρνας στη Λακωνία
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Λακωνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σπάρτης
• Άρνα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 800 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
18ος αιών  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Οθωμανικός αμυντικός πύργος στην «πάνω χώρα» της Άρνας Λακωνίας.


Ιστορία

Σε υψόμετρο 750 μ. στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου βρίσκεται το χωριό Άρνα. Το χωριό αυτό ανήκε στα λεγόμενα Βαρδουνοχώρια ή Μπαρδουνοχώρια. Κατά την διάρκεια της β’ Τουρκοκρατίας (1715 -1821) εγκαταστάθηκαν στο χωριό Τουρκαλβανοί μαζί με ντόπιους Έλληνες προκειμένου να επιτηρούν τα σύνορα με την Μάνη.

Προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο χώρο οι Τουρκαλβανοί έχτισαν πύργους. Από τους πιο γνωστούς αγάδες της Άρνας για την τραχύτητα του ήταν ο Σαλήχ Δερβούκος ο οποίος κατείχε δύο πύργους στο χωριό. Οι πύργοι αυτοί βρίσκονταν σε στρατηγικά σημεία του χωριού. Πιθανότατα χτίστηκαν μετά τα Ορλοφικά περί τα 1780 όταν παγιώθηκε η παρουσία των Τουρκαλβανών στον χώρο. Άλλωστε το 1805 που πέρασε ο Leak υπήρχαν. Από αρχιτεκτονικής άποψης ο εικονιζόμενος πύργος δεν ξεπερνά τα 10μ. ύψος ενώ καταλήγει σε δίριχη στέγη για προστασία από χιόνι.

Μετά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης και την φυγή των Τουρκαλβανών στον Μυστρά και από εκεί στην Τρίπολη, τους πύργους τους κατέλαβαν Έλληνες, με πρωτοπόρα την οικογένεια οπλαρχηγών Γιατράκου. Σήμερα ο ένας πύργος χρησιμοποιείται από την οικογένεια Γιατράκου ως οικία και ο άλλος (εικονιζόμενος) της οικογένειας Παπαδάκου ερημώνει.

Γιάννης Μιχαλακάκος
εκπαιδευτικός


Πηγές

  • Πληροφορίες και κείμενο: Γιάννης Μιχαλακάκος. Φωτογραφία Δημήτρης ΚυριαζήςΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου