Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Πέντε Πηγάδια, Δήμος Πρέβεζας, Νομός Πρεβέζης,Ήπειρος

Κάστρο στα Πέντε Πηγάδια

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  319 / 865  > 
Κάστρο στα Πέντε Πηγάδια
Τοποθεσία:
Πέντε Πηγάδια Πρεβέζης
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Ήπειρος
Ν.Πρεβέζης
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Πρέβεζας
• Πέντε Πηγάδια
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 730 m 
(Σχετικό ϋψος ≈80 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
αρχή 19ου αι.  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Φρούριο  
Σχετικα Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Πρόκειται για ένα από τα δύο κάστρα πολυγωνικού σχήματος των αρχών του 19ου αιώνα που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, στην περιοχή Κλεισούρα του νομού Πρεβέζης.

Σύμφωνα με το Μακρυγιάννη, το κάστρο ήταν χάνι που το έφτιαξαν οι Τούρκοι σαν κάστρο.

Το συγκεκριμένο κάστρο είναι το νεότερο από τα δύο και το ευρισκόμενο σε καλύτερη κατάσταση.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Το κάστρο ήταν σε στρατηγική τοποθεσία, στα μέσα της διαδρομής Ιωαννίνων-Άρτας, σε θέση που ο Μακρυγιάννης την περιγράφει «δυνατή και αναγκαία».


Ιστορία

Στο σημείο έγιναν δύο σημαντικές μάχες της νεότερης ελληνικής ιστορίας:

Τον Οκτώβριο του 1821 έγνε νικηφόρα μάχη του Μακρυγιάννη εναντίον των δυνάμεων του Χουρσίτ Πασά (βλ. παρακάτω).

Στους Βαλκανικούς πολέμους, 23 με 30 Οκτωβρίου 1912, κατά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς τα Γιάννενα, διεξήχθη μάχη στην περιοχή, μετά από την οποία οι αντίπαλες δυνάμεις σταθεροποίησαν για λίγο τις θέσεις τους. Η επόμενη εξέλιξη ήταν η μάχη του Μπιζανίου το Φεβρουάριο του 1913.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο έχει χτιστεί με βάση το Γαλλικής επινοήσεως «πολυγωνικό σύστημα», που φαίνεται πως ήταν η τελευταία λέξη της οχυρωματικής τεχνικής στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η βασική ιδέα ήταν η κατασκευή πολλών μικρών φρουρίων (πολυγωνικού σχήματος) σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο με σκοπό την αλληλοκάλυψη και την αποτελεσματική άμυνα μιας ευρύτερης περιοχής.

Χαρακτηριστικό του κάστρου είναι η επιμελής και -κατά τεκμήριον- ανθεκτική λιθοδομή καθώς και ο δυτικοευρωπαϊκός ρυθμός μπαρόκ.


Σημερινή Κατάσταση

Το κάστρο δεν είναι σε καλή κατάσταση αλλά παρ’ όλα αυτά, είναι μάλλον εντυπωσιακό.


Το Κάστρο στην Τέχνη και στο Λόγο

Από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη:

«Τον Οκτώβριον μήνα διατάζει ο Χουρσίτ πασσάς πολύ ασκέρι από τα Γιάννενα με ζαϊρέδες και πολεμοφόδια να πιάσουνε εις τα Πέντε Πηγάδια. Είναι σαν κάστρο, ήταν χάνι και το ‘φκειασαν οι Τούρκοι σαν κάστρο. Είναι τα μισά των Γιωαννίνων κι’ ‘Αρτας και Σουλιού, θέση δυνατή και αναγκαία. ‘Ηταν Τούρκοι μέσα και τους πολιορκούσαν οι Σουλιώτες κι’ άλλοι και οι Τούρκοι του Αλήπασσα, οπού ‘ταν μαζί μας. Στον ίδιον καιρόν διατάζει ο Χουρσίτ πασσάς και τους Τούρκους της ‘Αρτας ν’ αφήσουνε την φρουρά εις ‘Αρτα και συνφώνως να χτυπήσουνε κι’ από τα δυο μέρη ‘ς τα Πέντε Πηγάδια τους δικούς μας.
Αυτό το πρόδωσαν των δικώνε μας κι’ από τα Γιάννενα κι’ από την ‘Αρτα και μας παράγγειλαν κ’ εμάς, όταν κινηθούν από την ‘Αρτα, να κινηθούμεν κ’ εμείς από της πλάτες τους, καθώς θα ‘καναν και οι άλλοι οι δικοί μας.Κινήθηκαν οι Τούρκοι από τα Γιάννενα κι’ από την ‘Αρτα συνφώνως, κατά την ομιλίαν τους, με ζαϊρέδες και πολεμοφόδια αρκετά, να πέσουν εις τους πολιορκητάς. Εκινήθηκαν και από τα δυο μέρη, κ’εμείς από τις πλάτες τους, καθώς και οι άλλοι. ‘Αμα πλησιάσαν ‘ς τα Πέντε Πηγάδια, τους γίνη ένας σκοτωμός των Τούρκων και πήραμε ως διακόσους ζωντανούς και λάφυρα και έντεκα μπαϊράκια και όλους τους ζαϊρέδες και πολεμοφόδια. Και διαλυθήκανε οι Τούρκοι κακώς κακού.»

Πληροφορίες για τον Επισκέπτη

Ιστορικό διατηρητέο μνημείο ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ33/16078/452/7-4-1981 - ΦΕΚ 234/Β/20-4-1981


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο στα Πέντε Πηγάδια

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
-
Είσοδος:
?


Παρόμοια
Κάστρο Ανθούσας
Κάστρο Πλαγιάς
Κάστρο Σουλίου

Γειτονικά Κάστρα