Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Πυργαδίκια, Δήμος Αριστοτέλη, Νομός Χαλκιδικής,Κεντρική Μακεδονία

Πύργος Περιγαρδικείας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  495 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Σε χαμηλό ύψωμα της παραλίας Κάμπος 2χλμ βορειοανατολικά από τα Πυργαδίκια Χαλκιδικής
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Κεντρική Μακεδονία
Ν.Χαλκιδικής
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αριστοτέλη
• Πυργαδίκια
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 8 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Αρχές 15ου αι.  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια ενός μοναστηριακού μετοχικού πύργου στη Χαλκιδική, κοντά στα Πυργαδίκια.


Ιστορία

Όπως προκύπτει από ιστορικές πηγές (αγιορείτικα έγγραφα), οι μοναστηριακοί πύργοι σε όλη τη Χαλκιδική τον 16ο αιώνα ήταν τουλάχιστον 70. Σήμερα σώζονται τα ίχνη λιγότερων από 30.

Ο συγκεκριμένος πύργος ανήκε σε μετόχι της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Βρίσκεται σε χαμηλό ύψωμα στο κέντρο περίπου της ακτής «Κάμπος», γύρω στα 100 μέτρα από τη θάλασσα, 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τα Πυργαδίκια Χαλκιδικής.

Η ονομασία του μετοχίου μάλλον προέρχεται από τον «αγρό της περί Γαρδικείας» που αναφέρεται σε έγγραφο της Μονής Δοχειαρείου το 1037 σαν μετόχι της μονής . (Η ρίζα γαρδικ είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει απομακρυσμένο μέρος.) Στα έγγραφα της Βυζαντινής εποχής, ο οικισμός αναφέρεται με το όνομα «Περιγαρδικεία» που κάποια στιγμή παρεφθάρη στο σημερινό «Πυργαδίκια».

Η πρώτη αναφορά για πύργο της Μονής Δοχειαρίου στον Κάμπο γίνεται το 1409. Οπότε λογικά ο πύργος κτίστηκε στις αρχές 15ου αιώνα και πιθανότατα δέχθηκε κάποιες τροποποιήσεις στους αιώνες που ακολούθησαν.

Όπως συνέβη και σε άλλα μετόχια στην ευρύτερη περιοχή, το μετόχι της Περιγαρδικείας γνώρισε νέα άνθηση μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία προστέθηκαν διάφορα κτίσματα, ερείπια των οποίων διακρίνονται στην παραλία αλλά και μπροστά από τον πύργο. Εκείνη την εποχή ο πύργος, λογικά, πρέπει να ήταν ακόμα σε χρήση.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Μεγάλο μέρος του πύργου έχει καταρρεύσει. Το μέγιστο ύψος του σήμερα είναι 6,5 μέτρα περίπου. Η πιο καλοδιατηρημένη πλευρά είναι η νοτιοανατολική πρόσοψη όπου διακρίνεται και το άνοιγμα της εισόδου. Οι υπόλοιπες πλευρές σώζονται σε πολύ χαμηλότερο ύψος ενώ το εσωτερικό είναι μπαζωμένο.

Ο πύργος στην αρχική του μορφή ήταν ογκώδης με διαστάσεις βάσης 10✖8 μ. περίπου. Το ύψωμα διέθετε πρόσθετη προστασία από έναν εξωτερικό περίβολο («μπαρμπακάς»).

Εντός του περιβόλου, εκτός από τον πύργο υπήρχαν και άλλα κτίσματα. Σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση ένα μικρό κτίσμα μπροστά από τον πύργο που πρέπει να είναι κατάλοιπο του 19ου αιώνα και πρέπει να χρησίμευε για τη διαμονή των εργαζομένων στο μετόχι («κολλιγόσπιτο»).

Το συγκρότημα του πύργου και των βοηθητικών κτιρίων καταλάμβανε μια έκταση 4,5 στρεμμάτων ενώ η περίμετρος του μπαρμπακά ήταν περίπου 300 μέτρα. Διακρίνονται περί τα 85 μέτρα από τον αρχικό μπαρμπακά αλλά όχι στο αρχικό του ύψος.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Αύγουστος 2017



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Πύργος Περιγαρδικείας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Φτάνοντας στα Πυργαδίκια ακολουθούμε το δρόμο δεξιά από την πλατεία. Μετά από 2χλμ φτάνουμε στην παραλία του Κάμπου στο μέσο περίπου της οποίας, 100μ από τη θάλασσα, βρίσκεται ο πύργος.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση. Ένας χωματόδρομος από την παραλία μέσα από χωράφια φτάνει πολύ κοντά στον πύργο. Στο τέλος χρειάζεται λίγο περπάτημα σε ελαφρώς ανώμαλο έδαφος.


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Χρυσοκάμαρου
Κάστρο Προφ. Ηλία Αρναίας
Πύργος Ορφανού
Πύργος Κουτσακίου
Πύργος της Κρούνας
Πύργος Μαντέμ Αγά
Κάστρο Νέπωσι
Πύργος Ψαλίδας
Πύργος Οζολίμνου
Πύργος στα Πυργούδια
Πύργος Σιδηροκαυσίων