Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Πήδημα, Δήμος Καλαμάτας, Νομός Μεσσηνίας,Πελοπόννησος

Κάστρο Πηδήματος

  
★ ★ ★ ★
 <  185 / 860  > 
Κάστρο Πηδήματος
Τοποθεσία:
Σε βραχώδη απόκρημνο λόφο πάνω και νοτιοανατολικά από το χωριό Πήδημα Καλαμάτας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Μεσσηνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Καλαμάτας
• Πήδημα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 180 m 
(Σχετικό ϋψος ≈120 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
περί το 1300  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ένα κάστρο που διασώζει σημαντικές βυζαντινές αρχαιότητες και γι΄ αυτό δεν αποκλείεται να ήταν κτίσμα των Βυζαντινών και όχι Φράγκικο.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Το κάστρο του Πηδήματος βρίσκεται στην κορυφή εξαιρετικά απόκρημνου λόφου, παρακλάδι του βουνού «Παληοηλιάς», σε θέση ιδιαίτερα οχυρή που ελέγχει μεγάλο μέρος του μεσσηνιακού κάμπου και περάσματα που συνδέουν τη Μεσσηνία με τη Λακωνία.


Ιστορία

Σύμφωνα με το Γάλλο ερευνητή Antoine Bon το κάστρο του Πηδήματος χτίστηκε από Βυζαντινούς γύρω στο 1300. Η περιοχή ήταν σε μια αμφισβητούμενη ζώνη ανάμεσα στο Δεσποτάτο του Μυστρά και στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας. Είναι πιθανό η κυριότητα του να άλλαξε πάνω από μία φορές.

Το 1417 όταν οι Παλαιολόγοι του Μυστρά απέσπασαν πάνω από 30 κάστρα και πόλεις της Μεσσηνίας από το Πριγκιπάτο, το Πήδημα ήταν ήδη Βυζαντινό. Το 1463 έπεσε στα χέρια των Βενετών και το 1467 στα χέρια Τούρκων.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το σχήμα του κάστρου ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση της κορυφής του λόφου. Η θέση της κύριας πύλης εισόδου ίσως βρισκόταν στη νοτιοδυτική γωνία. Το τείχος είναι κατασκευασμένο από αδρούς ασβεστόλιθους, με έντονη χρήση πλίνθων στη βόρεια πλευρά.

Στην εσωτερική επιφάνεια της ανατολικής πλευράς του τείχους σχηματίζονται τυφλά αψιδώματα (αψιδωτές εσοχές) με πλάτος περί τα 1,70μ και βάθος μέχρι 0,90. Πρόκειται για αρκετά ασυνήθιστο χαρακτηριστικό που συναντάμε και στο γειτονικό κάστρο της Ανδρούσας και σε λιγότερο εμφανή σημεία στον Μυστρά και στο Γεράκι..

Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν λείψανα διάφορων κτηρίων, ενώ στο βορειότερο άκρο του σώζονται ερείπια ορθογώνιου χώρου που έχει ταυτιστεί με τον ακρόπυργο (donjon) με διαστάσεις 6μ✖8μ, και λίγο νοτιότερα δύο κινστέρνες.

Σε μικρή απόσταση βόρεια της νότιας πυλίδας διακρίνονται τα λείψανα μονόχωρου ναού, που ίσως ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο ναΐσκος, διαστάσεων 2,90 x 3,50 μέτρων, ήταν νεκροταφιακός των κατοίκων και υπερασπιστών του κάστρου. Στη νότια πλευρά έξω από την πυλίδα σώζεται ημιερειπωμένος ανώνυμος σταυρεπίστεγος ναός του 14ου αιώνα.


Πηγές

  • Ιστοσελίδα ΟΔΥΣΣΕΥΣ - Υπουργείου Πολιτισμού, Κάστρο Πηδήματος
  • Antoine Bon, 1969, La Morée franque. Recherches historiques, topographiques et archéologiques sur la principauté d'Achaïe (1205-1430), Ed. De Boccard, pp.654-656Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου