Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Πιραμά (η), Δήμος Χίου, Νομός Χίου,Βόρειο Αιγαίο

Πύργος Πιραμάς

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  497 / 860  > 
Πύργος Πιραμάς
Τοποθεσία:
Μέσα στο χωριό Πιραμά, πάνω από τη Βολισσό, στη βορειοδυτική Χίο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Χίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χίου
• Πιραμά (η)
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 220 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1515  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Η Πιραμά είναι μικρό χωριό της βορειοδυτικής Χίου. Απέχει 4 χιλιόμετρα από τη Βολισσό και 44 από την πόλη της Χίου. Είναι χτισμένη στην επίπεδη κορυφή ενός λόφου και σε υψόμετρο 220 μέτρων.

Στο χωριό δεσπόζει ένας μεσαιωνικός πύργος για τον οποίο δεν έχουμε άλλες πληροφορίες. Οι λίγες σποραδικές αναφορές που υπάρχουν στο διαδίκτυο για αυτόν τον αναφέρουν σαν «ενετικό». Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι λίγο περίεργος: Οι Ενετοί υπήρξαν κύριοι του νησιού για μια σύντομη περίοδο τον 13ο αιώνα, ανάμεσα στην άλωση του 1204 και το 1235 όταν το νησί ανακτήθηκε από τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Βατάτζη.

Αν ο πύργος ήταν όντως ενετικός, αυτό θα σήμαινε ότι ήταν κτίσμα των αρχών του 13ου αιώνα, αλλά είναι φανερό ότι η κατασκευή του είναι μεταγενέστερη. Οι Ενετοί δεν άφησαν άλλα μνημεία στο νησί από εκείνη την περίοδο. Επανήλθαν στη Χίο το 1694 για μερικούς μήνες, αλλά μάλλον δεν θα είχαν χρόνο για οικοδομικές δραστηριότητες.

Ο πύργος στην πραγματικότητα είναι Γενοβέζικος και κτίστηκε το 1515, όπως προκύπτει από σχετική άδεια οικοδόμησης που αναφέρεται στο βιβλίο του Philip P Argenti (βλ. πηγές).


Πηγές

  • Philip P Argenti, “The occupation of Chios by the Genoese and their administration of the island, 1346-1566”, Τόμος Ι, σελ. 839, Cambridge [England] University Press, 1958Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle