Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Πιτυούς, Δήμος Χίου, Νομός Χίου,Βόρειο Αιγαίο

Πύργος του Πιτυούς

ή Πύργος Πιτυού ή Πιτυούντος  
★ ★ ★ ★ ★
 <  494 / 860  > 
Πύργος του Πιτυούς
Τοποθεσία:
Πιτυούς, Βόρεια Χίος
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Χίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χίου
• Πιτυούς
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 435 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αιών  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Πολυ Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Ο μεσαιωνικός πύργος του Πιτυούς βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της βόρειας Χίου. Πρόκειται για πολυγωνικό 16πλευρο διώροφο κτίσμα πάνω σε φυσικό βραχώδες έξαρμα, λίγο έξω από τον οικισμό. Η κατασκευή του τοποθετείται στον 14ο αιώνα, στην περίοδο της γενουατοκρατίας (1346-1566)

To συνολικό ύψος του πύργου είναι 13 μέτρα.

Στον πύργο έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 2008. Έκτοτε φυλάσσεται και φιλοξενεί διάφορα εκθέματα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Διακρίνονται τρεις τεκμηριωμένες κατασκευαστικές φάσεις στον πύργο. Στην πρώτη φάση ο πύργος εσωτερικά διαρθρωνόταν με ξύλινα πατώματα και καλυπτόταν με κεραμοσκεπή στέγη.

Στη δεύτερη φάση ενισχύθηκε εξωτερικά με ισχυρότερους τοίχους και απέκτησε την πολυγωνική μορφή που έχει σήμερα. Το ισόγειο χωριζόταν σε δύο τμήματα που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ένα άνοιγμα που υπήρχε στην ενδιάμεσή τους τοιχοποιία (η οποία σώζεται σήμερα σε χαμηλό ύψος) και με τον όροφο με λίθινη κλίμακα (υπολείμματα της οποίας βρίσκονται εγκλωβισμένα τόσο στο πάχος της μέσης τοιχοποιίας που φέρει τους θόλους, όσο και στο χώρο της δεξαμενής). Και σε αυτή τη φάση ο πύργος καλυπτόταν με κεραμοσκεπή στέγη.

Στην τρίτη φάση ο πύργος απέκτησε τη σημερινή του μορφή με την κατασκευή του μέσου τοίχου που φέρει τους θόλους και χωρίζει το ισόγειο και τον όροφο σε δύο θολοσκεπείς χώρους, με αποτέλεσμα να αλλάξει η εσωτερική διαρρύθμιση του πύργου και να καταργηθεί η επικοινωνία των χώρων του ισογείου και η κλίμακα ανόδου στον όροφο.

Από τους ανεσκαμμένους χώρους προέκυψε κεραμική, η οποία χρονολογείται από το 14ο έως και το 16ο αιώνα , 24 νομίσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων του 14ου αιώνα, και διάφορα άλλα αντικείμενα καθημερινής, αλλά και στρατιωτικής χρήσης.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle