Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Πηγάδι, Δήμος Αλμυρού, Νομός Μαγνησίας,Θεσσαλία

Κάστρο Πτελεού

  
★ ★ ★ ★
 <  341 / 860  > 
Κάστρο Πτελεού
Τοποθεσία:
Πηγάδι, Κόλπος Αχιλλείου, Μαγνησία
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Θεσσαλία
Ν.Μαγνησίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αλμυρού
• Πηγάδι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 50 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
αρχές 13ου αι.  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Επάκτιο Φρούριο  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Ο Πτελεός ήταν πάντοτε ένα από τα σημαντικά λιμάνια των Ενετών στο Αιγαίο πέλαγος.

Το κάστρο του Πτελεού είναι μια ολόκληρη μεσαιωνική καστροπολιτεία, στοιχεία της οποίας ήρθαν πρόσφατα στο φως. Καλύπτει μια έκταση περί τα 20 στρέμματα και έχει εξωτερική οχύρωση. Μάλλον υπήρχε πολύ πριν την άφιξη των Ενετών στην περιοχή, σήμερα όμως έχουν μείνει μόνο λιγοστά ερείπια.

Στην κωνική κορυφή του λόφου, πάνω από τον οικισμό, εποπτεύοντας την είσοδο του λιμανιού, χτίστηκε από τους Ενετούς, λίγο μετά το 1204, ογκώδης πύργος διαστάσεων 8x8 μέτρα και ύψους 10 μέτρων.

Η είσοδός του βρισκόταν πολύ ψηλά για ασφάλεια. Η είσοδος γινόταν με ξύλινη σκάλα που την τραβούσαν επάνω σε καιρούς πολιορκίας. Γύρω του ήταν σπίτια και στρατώνες καταυλισμού.

Παλιότερα, στην είσοδο του λιμανιού υπήρχε και άλλος πύργος, ο «Αλατόπυργος», που μάλλον χρησίμευε για την αποθήκευση του αλατιού που παράγονταν στην περιοχή.

Για τη φύλαξη του λιµανιού και του κάστρου υπήρχαν 15 τοξότες οι οποίοι ήταν ντόπιοι κάτοικοι του Πτελεού. Υπήρχαν όμως φορές που οι 15 τοξότες δεν ήταν αρκετοί. Για αυτό και το 1415 πάρθηκε η απόφαση ο ένας εκ των τεσσάρων λόχων, που έδρευαν στη Χαλκίδα και είχαν δύναμη πάνω από εκατό άνδρες, να µετακινείται στον Πτελεό και να βοηθά στην άμυνα.

Το κάστρο κατοικούνταν μέχρι την κατάληψη της περιοχής από τους Τούρκους που επήλθε λίγο μετά την άλωση της Χαλκίδας, το 1470.

Επί Τουρκοκρατίας, οι Οθωμανοί δεν φαίνεται να αξιοποίησαν τον πύργο, χρησιμοποίησαν όμως το λιμάνι.

Σήµερα ένα µέρος της βάσης του κάστρου έχει καταστραφεί, κάποια τείχη έχουν πέσει και η είσοδος του κάστρου έχει καλυφθεί από χώµατα.


ΠηγέςΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle


Road map to Κάστρο Πτελεού

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
-
Είσοδος:
-


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Αιδηψού
Πύργος Λιχάδας
Πύργος Νησιώτισσας
Κάστρο Ωρεών