Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Ασπρόπυργος, Δήμος Ασπροπύργου, Νομός Πειραιώς & Νήσων,Αττική

Πύργος Ρειτών

ή Πύργος Σκαραμαγκά  
★ ★ ★ ★ ★
 <  10 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στην παραλία Σκαραμαγκά, στον αρχαιολογικό χώρο Ρειτών, ανάμεσα στη λίμνη Κουμουνδούρου και τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Αττική
Πειραιώς & Νήσων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ασπροπύργου
• Ασπρόπυργος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 18 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστο  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κατεστραμμένος Πύργος  
Δυσδιακριτο
 
 
 
 
 
 
 

Ελάχιστα υπολείμματα μεσαιωνικού πύργου στον αρχαιολογικό χώρο Ρειτών.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Οι Ρειτοί ήταν δύο τεχνητές λίμνες που σχηματίστηκαν από πηγές στις δυτικές παρυφές του Όρους Αιγάλεω, γύρω στα 300 μέτρα βόρεια της ακτής και αποτελούσαν το σύνορο μεταξύ Ελευσίνας και Αθήνας. Η βόρεια λίμνη ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα, ενώ η δεύτερη στην κόρη της Περσεφόνη.

Κάτοικοι της περιοχής Σκαραμαγκά αναφέρουν ότι και οι δύο λίμνες υπήρχαν μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Τις περιγράφουν ως πραγματικούς υδροβιότοπους, με πεντακάθαρα νερά, γεμάτες ψάρια, και καταφύγιο πουλιών. Στη συνέχεια όμως η βόρεια λίμνη, γνωστή ως Κεφαλάρι, αποστραγγίστηκε και επιχωματώθηκε για να γίνουν τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Η νότια λίμνη, της Περσεφόνης, διατηρείται μέχρι σήμερα, είναι γνωστή ως -η βαρέως μολυσμένη- Λίμνη Κουμουνδούρου και εντοπίζεται στα σύνορα του σύγχρονου Δήμου Χαϊδαρίου με τον Δήμο Ασπροπύργου.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

O πύργος σήμερα είναι εντελώς δυσδιάκριτος. Ο Langdon τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τους “Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement ” και τον περιγράφει με διαστάσεις 8.80m✖12.55m και ύψος μέχρι 1.2m. που δύσκολα επιβεβαιώνονται σήμερα καθώς ένα μεγάλο μέρος έχει σκεπαστεί με χώματα.

Από τα λίγα υπολείμματα είναι φανερό ότι πρόκειται όντως για μεσαιωνική κατασκευή. Κατά την αρχαιότητα στο σημείο υπήρχε φρούριο και φάρος που μάλλον συνέχισαν να υπάρχουν σε κάποια μορφή και κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Στο χώρο έχουν βρεθεί λίγα κεραμικά ευρήματα Ρωμαϊκής και Βυζαντινής προέλευσης. Θα τον κατατάξουμε λοιπόν με κάποια επιφύλαξη στους Βυζαντινούς. Ακριβέστερη χρονολόγηση του «πύργου» είναι αδύνατη.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάρτιος 2017

Πηγές

  • M. K. Langdon, (survey 1986), The Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement, The Annual of the British School at Athens, Vol. 90, Centenary Volume (1995), p.477
  • Φωτογραφίες και πληροφορίες, μετά από επιτόπου επίσκεψη, από τον κ. Ιωάννη Δέδε
  • Αναστασία Λερίου, Η Δυτική Αττική κατά την αρχαιότητα, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, 2010, ISBN: 978-960-93-2040-5, σελ. 23



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle