Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ρίο, Δήμος Πατρέων, Νομός Αχαΐας,Δυτική Ελλάδα

Κάστρο Ρίου

ή Καστέλι του Μοριά  
★ ★ ★ ★ ★
 <  224 / 860  > 
Κάστρο Ρίου
Τοποθεσία:
Ρίο, Αχαΐα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Αχαΐας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Πατρέων
• Ρίο
Υψόμετρο:
Σε Μηδενικό Υψόμετρο
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1499  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Επάκτιο Φρούριο  
Σχετικα Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Οχυρωματικό έργο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’, χτίστηκε απέναντι από το κάστρο του Αντιρρίου, ώστε έτσι να ελέγχεται το θαλάσσιο πέρασμα, από το Ιόνιο Πέλαγος στον Κορινθιακό Κόλπο, που λεγόταν «Κιουτσούκ Τσανάκ Καλέ», δηλαδή «Μικρά Δαρδανέλλια».


Ιστορία

Οι Ρωμαίοι είχαν δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Ρίο, διότι είχαν αναγνωρίσει τη σημασία των στενών Ρίου - Αντιρρίου.

Αλλά και ο Θουκυδίδης αναφέρει τα τοπωνύμια Ρίον Μολυκρικόν (το σημερινό Αντίρριο) το οποίο μάλιστα ήταν «φίλιον τοις Αθηναίοις» και Ρίον Αχαϊκόν το οποίο «εστίν αντιπέρας, το εν τη Πελοποννήσω».

Το 1499 άρχισε η κατασκευή της οχύρωσης με τη σημερινή της μορφή, κατά τη διάρκεια του τουρκοβενετικού πολέμου, από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ B´, πάνω στα ερείπια ρωμαϊκών οχυρώσεων. Η αρχική οχύρωση ήταν μικρότερη σε έκτα,η με διπλό περίβολο και τάφρο. Το 1532 έγινε κατάληψη από τους Ισπανούς και τον Αντρέα Ντόρια και ανακατάληψη από τους Τούρκους. Το 1603, οι Ιππότες της Μάλτας προκαλούν σημαντικές καταστροφές.Αργότερα όμως (το 1687), όταν ο Μοροζίνι κατάλαβε τον Μοριά, οι Ενετοί ξανάχτισαν το κάστρο στη μορφή περίπου που έχει σήμερα. Παράλληλα έχτισαν και το κάστρο του Αντιρρίου, και τα όπλισαν και τα δύο με κανόνια: 60 στο Ρίο και 30 στο Αντίρριο. Το 1715 γίνεται κατάληψη του Κάστρου από τους Τούρκους, ενώ το 1828 το κάστρο ύστερα από πολιορκία παραδίδεται από τους Τούρκους στον στρατηγό Μαιζόν.

Επισκευάζεται και παραδίδεται στους ΄Ελληνες. Το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή για μεγάλο διάστημα. Στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο εγκαταστάθηκαν Γερμανοί.

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου τα δύο κάστρα, Ρίο-Αντίρριο, ήταν δεμένα με τεράστιες αλυσίδες, για να αποτρέπουν το πέρασμα πλοίων στον Κορινθιακό κόλπο.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο του Ρίου έχει εξωτερικά σχήμα ισοσκελούς τριγώνου του οποίου η βόρεια γωνία συμπίπτει με τη μύτη της χερσονήσου ενώ οι δύο του πλευρές είναι παράκτιες. H νότια πλευρά του, εκτός από τείχος και πύργους, προστατεύεται και από τάφρο η οποία γέμιζε θαλάσσιο νερό φέροντας σε επαφή τον Κορινθιακό κόλπο με τον Πατραϊκό. Τελευταία η τάφροε γεμίζει και πάλι με θαλάσσιο νερό το οποίο μάλιστα -προφανώς μετά από εργασίες που έχουν γίνει- ανανεώνεται.

H βόρεια γωνία του κάστρου προστατευόταν και αυτή από πύργους ενώ στο εσωτερικό του τριγώνου υπάρχουν τα ερείπια ενός τεράστιου κυκλικού οικοδομήματος.


Πηγές

  • Κόμβος "ΟΔΥΣΣΕΑΣ", ΟΠΕΠ, Υπουργείο Πολιτισμού,"Ρίο", http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1610&era=3&group=3
  • Βαρβιτσιώτης, Ιωάννης Μ. Άρθρο στο "ΒΗΜΑ", 27/06/2004,"Ρίο - Αντίρριο", http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=159814Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Ρίου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Βρίσκεται στο λιμάνι του Ρίου, σε μικρή απόσταση από την ΕΟ Πατρών-Αθηνών και κάτω από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Είσοδος:
'Ωρες Λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή, 8.30-17.00 και από Μάιο έως Σεπτέμβριο 8.30-19.00, Σάββατο-Κυριακή 8.30-15.00.
Είσοδος με εισιτήριο.


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Αντιρρίου
Κούλια του Καναβού
Κάστρο της Ναυπάκτου
Κάστρο της Πάτρας
Παυλόκαστρο
Πουρναρόκαστρο
Κάστρο Σαλμενίκου
Σιδηρόκαστρο Αχαΐας
Πύργος Χαλανδρίτσας