Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Ροβιές, Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας, Νομός Εύβοιας,Στερεά Ελλάδα

Πύργος Ροβιών

  
★ ★ ★ ★
 <  1034 / 1103  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •   Βιντεο  


Τοποθεσία:
Ροβιές Ευβοίας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Εύβοιας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας
• Ροβιές
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 5 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1255-1258  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Μεσαιωνικός πύργος που δεσπόζει στο παραθαλάσσιο χωριό Ροβιές στη Βόρεια Εύβοια. Χτίστηκε από τους Φράγκους αλλά χρησιμοποιήθηκε από Ενετούς, Τούρκους και Έλληνες που έκαναν σημαντικές προσθήκες και αλλαγές στον αρχικό πύργο.


Ιστορία

Η περιοχή κατοικείται αδιάλειπτα από την παλαιολιθική εποχή. Το 427 π.Χ. χτυπήθηκε από ένα παλιρροϊκό κύμα, το οποίο αναφέρει και ο Θουκυδίδης. Η αρχαία ονομασία ήταν «Οριβίαι».

Ο πύργος πρέπει να κτίστηκε στην αρχή της Φραγκοκρατίας. Κάποιες διαδικτυακές πηγές αναφέρουν ότι τον έκτισε ο ηγεμόνας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας Γουλιέλμος Β΄ Βιλεαρδουίνος μεταξύ 1255-1258. Είναι γεγονός ότι εκείνη την περίοδο ο Βιλεαρδουίνος είχε μια έντονη διαμάχη με τους Φράγκους βαρόνους της Εύβοιας διεκδικώντας το μισό από το τριτημόριο των Ωρεών που ήταν προίκα της γυναίκας του.

Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας το 1204, ο Βονιφάτιος ο Μομφερατικός, αρχηγός της Σταυροφορίας ο οποίος είχε αναλάβει Βασιλιάς της Θεσσαλονίκης είχε προχωρήσει προς τη νότια Ελλάδα. Κατέλαβε την Εύβοια, όπου ο Ιάκωβος ντ' Αβέν έχτισε φρούριο στα στενά του Ευρίπου και πήρε τον τίτλο του Κύριου της Εύβοιας. Μετά το θάνατο του Ιάκωβου ντ' Αβέν, ο Βονιφάτιος, τον Αύγουστο του 1205, μοίρασε τα εδάφη της Εύβοιας σε τρεις Λομβαρδούς συμπατριώτες του (από τη Βερόνα) σε τρία μέρη ως εξής: το βόρειο τμήμα, με πρωτεύουσα τους Ωρεούς (Τριτημόριο Ωρεών-Terzero del Rio), το κεντρικό, με πρωτεύουσα -κοινή και για τους τρεις βαρόνους- τη Χαλκίδα (Τριτημόριο Χαλκίδας-Terzero della Clissura) και το νότιο, με πρωτεύουσα την Κάρυστο (Τριτημόριο Καρύστου-Terzero di Caristo).

Οι Φράγκοι βαρόνοι της Εύβοιας στην προσπάθεια τους να επιλύσουν τις διαφορές που είχαν μεταξύ τους, αλλά και με τον Λατίνο αυτοκράτορα της Κων/πολής και με το πριγκιπάτο της Αχαΐας, συνήψαν συμφωνίες με τους Ενετούς για τη παραχώρηση δικαιωμάτων και άλλων προνομίων. Με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος πέρασε σιγά-σιγά στους Ενετούς οι οποίοι κυριάρχησαν στην Εύβοια κατά τον 14ο και 15ο αιώνα.

Έτσι ο πύργος των Ροβιών μπορεί να καταχωρηθεί σαν φράγκικος. Αρχικά ήταν παρατηρητήριο για προστασία από τους πειρατές. Στη συνέχεια αξιοποιήθηκε από τους Ενετούς και μετέπειτα από τους Τούρκους. Η Εύβοια καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1470 και οι Ροβιές έγιναν έδρα δήμου. Ο πύργος έγινε η κατοικία του Τούρκου τσιφλικά.

Το 1832 οι Ροβιές πουλήθηκαν από τον Τούρκο ιδιοκτήτη στον Έλληνα τσιφλικά Απόστολο Δούμα.

Ο Δούμας επισκεύασε τον πύργο για να θυμίζει περισσότερο αρχοντικό του 19ου αιώνα και κατασκεύασε τις προεκτάσεις χαμηλότερα από τον κυρίως πύργο. Το 1930 ο τότε ιδιοκτήτης Αντώνης Παπαδόπουλος έκανε επίσης σημαντικές αλλαγές με τσιμεντένιες προσθήκες μετά από ένα σεισμό που κατέστρεψε μέρος του πύργου.

Όλες αυτές οι φροντίδες κατά τη μακραίωνη ιστορία του διέσωσαν τον πύργο, αλλά αλλοίωσαν τη μορφή του σε βαθμό που ελάχιστη σχέση έχει με τον αρχικό φράγκικο πύργο.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Νοέμβριος 2012
Τελευταία προσθήκη φωτογραφιών/βίντεο:  Ιούνιος 2021

Πηγές

  • Φωτογραφίες 1,2 Giannis Kipouros, Ιούνιος 2021
  • Βίντεο του G Traveller Πύργος Ροβιών | Tower of Rovies




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.