Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Λαντζουνάτο, Δήμος Μεσσήνης, Νομός Μεσσηνίας,Πελοπόννησος

Κάστρο Σαφλαούρου

ή Κάστρο Λαντζουνάτου  
★ ★ ★ ★ ★
 <  188 / 840  > 
Κάστρο Σαφλαούρου
Τοποθεσία:
Σε λόφο ανατολικά από το Λαντζουνάτο Μεσσηνίας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Μεσσηνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μεσσήνης
• Λαντζουνάτο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 805 m 
(Σχετικό ϋψος ≈600 m)
Χρόνος Κατασκευής   Προέλευση
τέλος 13ου αιώνα  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου   Κατάσταση
Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Το Σαφλαούρο είναι φράγκικο κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή ενός ψηλού βράχου ανάμεσα στα χωριά Παλαιόκαστρο (Ξηροκάσι) και Λαντζουνάτο της επαρχίας Τριφυλίας της Μεσσηνίας. Παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το γειτονικό κάστρο του Μίλα.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Βρίσκεται χτισμένο σε στρατηγικό σημείο, καθώς επιτρέπει την εποπτεία της Μεσσηνιακής πεδιάδας, των βουνών Αρκαδίας και Τριφυλίας, και τον έλεγχο του περάσματος προς Κυπαρισσία.


Ιστορία

Χρονολογείται στα τέλη του 13ου με αρχές του 14ου αιώνα. Ταυτίζεται μάλλον με το αναφερόμενο στις πηγές κάστρο του Σωτήρα (Saint Sauver). Ως πρώτος κύριός του μνημονεύεται το 1297 ο Nicolas Le Maure, ενώ το 1387 βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Erardus d’ Aunoy, της οικογένειας των Le Maure, στην κατοχή του οποίου είχαν περιέλθει επίσης τα κάστρα της Αρκαδίας (Κυπαρισσίας) και του Αετού.

Ο Α. Βon το ταυτίζει με το Κάστρο του Σαουλάουρου, που περιλαμβάνεται στα εδάφη τα οποία παραδόθηκαν στον Κων/νο Παλαιολόγο -Δεσπότη του Μυστρά τότε- το 1428.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο εκτείνεται σε δύο επίπεδα, εκ των οποίων το δεύτερο -ο εσωτερικός περίβολος, που σώζεται σε καλύτερη κατάσταση- έχει ορθογώνιο σχήμα. Είναι κτισμένο με αργολιθοδομή χωρίς την παρεμβολή πλίνθων.

Υπάρχουν τέσσερις ορθογώνιοι πύργοι στο κάστρο: Δύο πύργοι διατάσσονται εκατέρωθεν της πύλης στο ανατολικό πέρας της νότιας πλευράς, ενώ ένας παρόμοιος πύργος προεξείχε στη νοτιοδυτική γωνία του κάστρου. Στα βορειοανατολικά υψωνόταν ένας ακόμη πύργος, εντυπωσιακών διαστάσεων (8,50x12,50μ.).

Ο εσωτερικός χώρος του οχυρού συγκροτήματος περιλαμβάνει ένα πρώτο περίβολο κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του και την κυρίως εσωτερική αυλή. Στο βόρειο τμήμα αυτού του εσωτερικού περίβολου διατηρείται θολοσκέπαστο μακρό κτίριο, πιθανώς άλλοτε διώροφο.


Πηγές

  • Φωτογραφίες από το Panoramio του χρήστη Burgenfuzzi

Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου


Road map to Κάστρο Σαφλαούρου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Το Λαντζουνάτο είναι επί της επαρχ. οδού Λαμπαίνης-Μουργιατάδας. Απέχει 28 χλμ από Κυπαρισσία (από ΕΟ Κυπαρισσίας Πύλου, στροφή αριστερά προς Σελλά) και 45χλμ από Καλαμάτα. Στο κάστρο οδηγεί βατός χωματόδρομος 300μ.
Είσοδος:
?


Γειτονικά Κάστρα
Ανδρομονάστηρο
Κάστρο της Ανδρούσας
Κάστρο Αρχαγγέλου Μεσσηνίας
Κάστρο Ντεμπρίζ
Καστράκι Κογχυλίου
Κάστρο Κρεμπενής
Κάστρο Κυπαρισσίας
Κάστρο Μίλα
Παλαιόκαστρο
Κάστρο του Πέρα
Κάστρο Σπιταλίου