Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Χώρα, Δήμος Σφακίων, Νομός Χανίων,Κρήτη

Φρούριο Σφακίων

  
★ ★ ★ ★
 <  568 / 865  > 
Φρούριο Σφακίων
Τοποθεσία:
Χώρα Σφακίων
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Κρήτη
Ν.Χανίων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σφακίων
• Χώρα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 20 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
15ος-16ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Επάκτιο Φρούριο  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Το φρούριο των Σφακίων (Castel di Sfacia or Sfachia) βρισκόταν στο λόφο Καστέλι, στην ανατολική άκρη της Χώρας Σφακίων και ήταν το τελευταίο που έκτισαν οι Ενετοί στην Κρήτη. Οικοδομήθηκε τον 15ο-16ο αιώνα πάνω σε Βυζαντινό «φρουρίδιο», αλά και σε παλιότερο ενετικό κάστρο. Για πρώτη φορά αναφέρεται σε έγγραφα το 1526.

Οι πληροφορίες για το φρούριο είναι πολύ λίγες. Ήταν πολύ μικρό, μ’ένα μόνο πύργο και η φρουρά του αποτελούνταν από 15 άντρες, με τον επικεφαλής τους που λεγόταν Καπουλέτος.


Ιστορία

Με το φρούριο αυτό συνδέεται το περιστατικό της «Χρυσομαλλούσας»: Ο αξιωματικός της φρουράς συνάντησε μια πεντάμορφη χρυσομαλλούσα κόρη στη βρύση του χωριού, που ήταν η αρχοντοπούλα Χρυσή Σκορδύλη. Γοητεύτηκε από τη λυγερή κορμοστασιά και το αγγελικό πρόσωπό της, και τη φίλησε. Η κοπέλα προσβλήθηκε και τον χαστούκισε δυνατά στο πρόσωπο. Ο ιππότης τότε εξοργίστηκε και με το σπαθί του της έκοψε τα μαλλιά και κατέφυγε στο φρούριο. Εκείνη έβαλε τα κλάματα, καλώντας τους δικούς της κοντά της. Αυτοί έσπευσαν στο φρούριο σκότωσαν τον Καπουλέτο και όλη τη φρουρά, ενώ κατέστρεψαν ολοσχερώς το φρούριο.
Επακολούθησε σύρραξη μεταξύ Σφακιανών και Ενετών, που κράτησε 1.5 χρόνο (1320-1321). Τους Σφακιανούς βοήθησε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος.

Κατά την Τουρκοκρατία, οι κατακτητές προσπάθησαν να ανακαινίσουν το φρούριο, αλλά οι Σφακιανοί δεν τους το επέτρεψαν. Μόλις το έχτιζαν, εκείνοι το γκρέμιζαν, με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται ελάχιστα ερείπια μέσα στο μικρό πευκόδασος του λόφου Καστέλι.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου