Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Σκιάθος, Δήμος Σκιάθου, Νομός Μαγνησίας,Βόρειο Αιγαίο

Μπούρτζι Σκιάθου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  548 / 860  > 
Μπούρτζι Σκιάθου
Τοποθεσία:
Στην ομώνυμη χερσονησίδα του λιμανιού της Σκιάθου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Μαγνησίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σκιάθου
• Σκιάθος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 7 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
μετά το 1207  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Λιθοσωροί & Χαλάσματα  
Δυσδιακριτο
 
 
 
 
 
 
 

To Μπούρτζι είναι ένας κατάφυτος λόφος σε μια μικρή χερσόνησο που χωρίζει στα δύο το λιμάνι της Σκιάθου και όπου παλιά υπήρχε ενετικό κάστρο. Σήμερα δεν σώζεται τίποτα, εκτός από κάποια ίχνη των τειχών.


Ιστορία

Η παράδοση λέει ότι το κάστρο στο Μπούρτζι ιδρύθηκε στα χρόνια της Α’ Ενετοκρατίας από την οικογένεια Γκίζι, που έγιναν κυρίαρχοι το νησί το 1207, μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

Τα σημερινά ερείπια δεν αποκαλύπτουν πολλά για το μέγεθος και την ισχύ του κάστρου, αλλά ξέρουμε ότι τα τείχη είχαν επάλξεις, πολεμίστρες και δύο στρογγυλούς πύργους αριστερά και δεξιά της πύλης. Μες στο κάστρο υπήρχε μεγάλη δεξαμενή νερού και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, από το οποίο το κάστρο λεγόταν και «Καστέλι του Αγίου Γεωργίου».

Υπήρξε για ενάμιση αιώνα το κέντρο του νησιού, αλλά η θέση του δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Περί τα τέλη του 14ου αιώνα ο πληθυσμός μετακινήθηκε στον οικισμό του κάστρου της Σκιάθου .

Από το 1360 η Σκιάθος έγινε ξανά Βυζαντινή κτήση. Μετά την άλωση επέστρεψαν οι Ενετοί. Η Β’ Ενετοκρατία κράτησε μέχρι το 1538, όταν στο νησί ενέσκηψε ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.

Το φρούριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1660, όταν κατέλαβε το νησί (για λίγο) ο Ενετός ναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνι (ο ίδιος που βομβάρδισε και τον Παρθενώνα).

Το 1823, οι κάτοικοι του νησιού μαζί με πρόσφυγες, απέκρουσαν αμυνόμενοι μέσα από αυτές τις ερειπωμένες πολεμίστρες, τις σφοδρές επιθέσεις του Τούρκου Τοπάλ πασά. Μετά την απελευθέρωση (1829), στο Μπούρτζι λειτούργησε το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο του νησιού, ενώ το 1906, στο κέντρο της χερσονήσου χτίστηκε δημοτικό σχολείο, από το κληροδότημα του Ανδρέα Συγγρού. Το 1925, στον προαύλιο χώρο του σχολείου, τοποθετήθηκε η προτομή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Μπούρτζι Σκιάθου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
-
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Σκιάθου