Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Σαμονίβα, Δήμος Σουλίου, Νομός Θεσπρωτίας,Ήπειρος

Κάστρο Σουλίου

ή Κάστρο Κιάφας  
★ ★ ★ ★ ★
 <  333 / 867  > 
Κάστρο Σουλίου
Τοποθεσία:
Σούλι Θεσπρωτίας, σε ύψωμα νότια από το χωριό Σαμονίβα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Ήπειρος
Ν.Θεσπρωτίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σουλίου
• Σαμονίβα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 460 m 
(Σχετικό ϋψος ≈100 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Μετά το 1803  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Φρούριο  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Ισχυρό κάστρο στη θέση Κιάφας του Σουλίου που χτίστηκε από τον Αλή Πασά για να εμποδίσει την επανεγκατάσταση των Σουλιωτών στην περιοχή.


Ιστορία

Οι κάτοικοι στο Τετραχώρι του Σουλίου, όταν ήταν σε κίνδυνο, κατέφευγαν σαν τελευταίο καταφύγιο στο ύψωμα της Τρύπας, όπου υπήρχε πρώτα ένας πύργος (Κούλια) στη θέση Κιάφα και είχε και νερό (πόλεμος του 1792). Το 1803 οι Σουλιώτες συνθηκολόγησαν, ο καλόγηρος Σαμουήλ ανατινάχθηκε στο Κούγκι, στο απέναντι ύψωμα από τον καλόγερο Σαμουήλ και οι Σουλιώτες είχαν την περιπετειώδη έξοδο τους προς την Πάργα, το Ζάλογγο και τη μονή Σέλτσου.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Αλή πασάς έχτισε δυνατό κάστρο πάνω στην Κιάφα για να μην ξαναπατήσουν οι ατρόμητοι Σουλιώτες ξανά στην περιοχή. Το κάστρο χτίστηκε στο ύψωμα Μπίρα ή Τρύπα, σε ένα άγριο τόπο, που μόνο από τα Ανατολικά είχε πρόσβαση.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Τείχη και πολυγωνικοί προμαχώνες, δύο πύλες εισόδου, ζεματίστρα, θυρίδες ελαφρών όπλων, το σεράι του Αλή, αθέατοι διάδρομοι επικοινωνίας, αποθήκες, δύο στέρνες, ενδιάμεσοι προμαχώνες και ότι άλλο συντελεί σε αποτελεσματική άμυνα, καθιστούσαν το κάστρο δυνατό και αξιόμαχο.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου