Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ξηρονομή, Δήμος Θηβαίων, Νομός Βοιωτίας,Στερεά Ελλάδα

Πύργος Τάτιζας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  840 / 860  > 
Πύργος Τάτιζας
Τοποθεσία:
Σε αγροτολιβαδική περιοχή ανάμεσα στα χωριά Νεοχώρι και Ξηρονομή Βοιωτίας, περί τα 180μ από το δρόμο.
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Βοιωτίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Θηβαίων
• Ξηρονομή
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 275 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος ή 14ος αι.  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Απομεινάρια φράγκικου πύργου σε ένα χαμηλό ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Ξηρονομή και Νεοχώρι της Βοιωτίας.

Ο πύργος είχε αναφερθεί από παλαιότερους ερευνητές (Lock, 1986) αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε φωτογραφία του ενώ η ακριβής του θέση είχε ξεχαστεί.


Ιστορία

Η Βοιωτία είναι κατάσπαρτη από μεμονωμένους πύργους αυτού του μεγέθους, πάνω-κάτω. Γενικά πιστεύεται ότι είναι φράγκικοι και κατασκευές του 13ου ή του 14ου αιώνα.

Ο σκοπός ύπαρξης των πύργων αυτών δεν είναι ξεκάθαρος. Είχαν βεβαίως και αμυντικό ρόλο αλλά το γεγονός ότι η οπτική επικοινωνία μεταξύ τους ήταν περιορισμένη σημαίνει ότι δεν ήταν ενταγμένοι σε κάποιο κεντρικό αμυντικό δίκτυο.
Το πιο πιθανό είναι ότι ήταν κατοικίες γαιοκτημόνων ή σημεία επιτήρησης των κτημάτων τους.

Ο συγκεκριμένος πύργος της Τάτιζας ήταν στην άκρη ενός αρβανίτικου οικισμού με το όνομα «Τάτιζα». Είναι γνωστό πως η Τάτιζα εγκαταλείφθηκε κάποια στιγμή τον 18ο αιώνα και οι κάτοικοι μετοίκησαν στη διπλανή Ξηρονομή. Αιτία της μετακίνησης ήταν ένα θανατικό που είχε πλήξει τα παιδιά και τα ζώα του χωριού και που θεωρήθηκε κατάρα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Οι διαστάσεις του πύργου ήταν 8,00✖7,20 μέτρα.
Το πάχος των τειχών ήταν 1,65 μέτρα.

Ο βόρειος τοίχος σώζεται σε ύψος 2.05 μέτρα. και ο δυτικός σε ύψος 1,62 μέτρα. Οι υπόλοιπες πλευρές του πύργου είναι περισσότερο κατεστραμμένες και φτάνουν το πολύ τα 45 εκατοστά, σε ορισμένα σημεία.

Δεν φαίνεται κανένα άνοιγμα στα ερείπια που είναι ορατά σήμερα. (Σε αυτούς τους πύργους, το άνοιγμα της εισόδου ήταν στον πρώτο όροφο.)


Πηγές

  • Φωτογραφίες και έρευνα: Ιωάννης Δέδες
  • Peter Lock, “The Frankish Towers of Central Greece”, The Annual of the British School at Athens, Vol. 81 (1986), pp. 120-121 (No 20)
  • Φίλιππος Σταθουλόπουλος, «Η αρχιτεκτονική των Μεμονωμένων Πύργων της Βοιωτίας» (μεταπτυχιακή εργασία), Εθν. Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αθήνα 2014Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου