Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Τατόι, Δήμος Αχαρνών, Νομός Ανατολικής Αττικής,Αττική

Παλιόπυργος Τατοΐου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  25 / 860  > 
Παλιόπυργος Τατοΐου
Τοποθεσία:
Στο τέως Βασιλικό κτήμα Τατοΐου, μέσα στο πυκνό δάσος, περί τα 800 μέτρα ανατολικά από τα ανάκτορα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αττική
Ανατολικής Αττικής
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αχαρνών
• Τατόι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 480 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αι. (?)  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Υπολείμματα πύργου στο τέως βασιλικό κτήμα Τατοΐου, μέσα στο δάσος.

Οι μοναδικές πληροφορίες για τον πύργο προέρχονται από τις πριγκίπισσες Ειρήνη και Σοφία της πάλαι ποτέ Ελληνικής βασιλικής οικογένειας που μελέτησαν τον πύργο στα πλαίσια εκπαιδευτικής δραστηριότητας. (Όστρακα εκ Δεκελείας, Αθήνα 1959).

O πύργος είναι σε χαμηλό ύψωμα μέσα το δάσος. Σε αυτήν την απομονωμένη θέση είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι ήταν βίγλα, αλλά σε παλιότερες εποχές εκεί γύρω πρέπει να υπήρχαν καλλιεργήσιμα εδάφη, οπότε το πιθανότερο ήταν να ήταν κατοικία κάποιου κτηματία.

Η χρονολογία κατασκευής του δεν είναι γνωστή, όπως για όλους σχεδόν τους πύργους στην Αττική. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν Φράγκικος του 14ου ή 15ου αιώνα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος έχει τετράγωνη κάτοψη με μήκος πλευρών 6,25 μέτρα, Σώζεται μέχρι τον δεύτερο όροφό του, σε ανώτατο ύψος 6,35 μέτρα. Δεν υπάρχει κάποια είσοδος στο επίπεδο του εδάφους, παρά μονάχα ένα παράθυρο, σε ύψος 2 μέτρων από αυτό. Στην αρχική του μορφή ήταν μάλλον τριώροφος.

Για την τοιχοποιία του χρησιμοποιήθηκαν τοπικοί αργόλιθοι με κονίαμα. Οι λίθοι είναι ελάχιστα κατεργασμένοι και η κατασκευή είναι μάλλον άτεχνη και πρόχειρη και αυτό ίσως εξηγεί τη σημερινή κακή κατάσταση του πύργου.


Πηγές

  • Πληροφορίες από τον κ. Ιωάννη Δέδε
  • M. K. Langdon, (survey 1986), The Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement, The Annual of the British School at Athens, Vol. 90, Centenary Volume (1995), pp. 481Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle