Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Τέλενδος, Δήμος Καλυμνίων, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Τελένδου

ή Κάστρο Αγίου Κωνσταντίνου  
★ ★ ★ ★ ★
 <  700 / 860  > 
Κάστρο Τελένδου
Τοποθεσία:
Σε απόκρημνη τοποθεσία στη βόρεια πλευρά της νήσου Τέλενδος στα Δωδεκάνησα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Καλυμνίων
• Τέλενδος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 140 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Πριν τον 6ο μ.Χ. αιώνα  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Οχυρωμένος Οικισμός  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια βυζαντινού οικισμού και κάστρου στη βόρεια πλευρά της νήσου Τέλενδος απέναντι από την Κάλυμνο.

Στα ερείπια του κάστρου υπάρχει το νεώτερο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο ναός βρίσκεται σε απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο σημείο, είναι όμως σημαντικό προσκύνημα.

Το κάστρο είναι μικρό, ξεχασμένο και σε ερειπιώδη κατάσταση, αλλά είναι ιδιαίτερη περίπτωση αν θυμηθούμε την πρόσφατη γεωλογική ιστορία του νησιού.


Ιστορία

Μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα η Τέλενδος ήταν ενωμένη με την Κάλυμνο. Σαν κομμάτι της Καλύμνου, ήταν πυκνοκατοικημένη κατά την αρχαιότητα και κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Στο νησί υπάρχουν απομεινάρια διαφόρων παλαιοχριστιανικών ναών, πράγμα που σημαίνει ότι και κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο ήταν μέρος με σημαντικό πληθυσμό και δραστηριότητα.

Το 535 μ.Χ. ένας φοβερός σεισμός συντάραξε την περιοχή. Μεγάλο μέρος του νησιού τότε καταποντίστηκε και σχηματίστηκε η Τέλενδος. Στο κομμάτι που βυθίστηκε ήταν και η πρωτεύουσα, η αρχαία Ποθαία. Σύμφωνα με το θρύλο, ο σεισμός έγινε Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου.

Στο νησί δεν υπάρχουν εκκλησίες από τη Μέση και την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο. Αυτό σημαίνει πως μετά το σεισμό η Τέλενδος ουσιαστικά ερήμωσε, αν και δεν έμεινε ποτέ εντελώς ακατοίκητη.

Αν λάβουμε υπόψη αυτά τα γεγονότα και την ασυνήθιστη θέση στην οποία βρίσκεται το κάστρο (στη μέση μια επικλινούς πλαγιάς) μπορούμε να υποθέσουμε πως τα ερείπια που βρίσκονται σήμερα γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι ένα μικρό μόνο μέρος του Βυζαντινού οικισμού, ενώ το υπόλοιπο βυθίστηκε μαζί με την Ποθαία.
Σαν τμήμα της Ποθαίας, το "κάστρο" πρέπει να ήταν εν χρήσει από την αρχαιότητα, αλλά προφανώς μετά το σεισμό του 535 εγκαταλείφθηκε
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου