Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Τσελεπάκος, Δήμος Τρίπολης, Νομός Αρκαδίας,Πελοπόννησος

Παλιόπυργας Τσελεπάκου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  79 / 867  > 
Παλιόπυργας Τσελεπάκου
Τοποθεσία:
Σε ύψωμα ΝΑ από τον οικισμό Τσελεπάκου Αρκαδίας, λίγο ψηλότερα από το ξωκλήσι του Αη Γιάννη
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αρκαδίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τρίπολης
• Τσελεπάκος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 880 m 
(Σχετικό ϋψος ≈50 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Ίσως 13ος ή 14ος αιών  
Άγνωστη
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ελάχιστα υπολείμματα πύργου στην κορυφή του Αη Γιάννη νοτιοανατολικά από το χωριό Τσελεπάκος στην Αρκαδία.

Πρόκειται για τα απομεινάρια του κεντρικού πύργου ενός κάστρου για το οποίο τίποτα δεν είναι γνωστό. Πιθανό το κάστρο να ήταν Φράγκικο από τον 13ο ή 14ο αιώνα, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και παλιότερο.

Ο αμυντικός ρόλος του πύργου πρέπει να είχε σχέση με το γειτονικό κάστρο της Δαβιάς το οποίο, σημειωτέον, είναι επίσης αγνώστου χρονολογίας κατασκευής (υπήρχε όμως τη Υστεροβυζαντινή περίοδο).


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Η βόρεια πλευρά του υψώματος είναι και η πιο ομαλή, ενώ οι άλλες τρεις, και ιδιαίτερα η ανατολική, είναι αρκετά απότομες.

Το σχήμα της οχύρωσης είναι σχεδόν τριγωνικό. Προς τα δυτικά του ναού εντοπίζονται ίχνη του περιμετρικού τείχους, ενώ ένας δεύτερος περίβολος εντοπίζεται προς την κορυφή. Λιγοστά λείψανα κτισμάτων ενδιάμεσα των περιβόλων υποδηλώνουν την ύπαρξη βοηθητικών κτηρίων για τη φρουρά.

Προς την κορυφή, διακρίνεται ένα άλλο τείχος, το οποίο προστάτευε δυο πύργους. Από τον πρώτο σώζονται μόνο τα θεμέλια, τα οποία κρύβονται από πυκνή βλάστηση. Ο δεύτερος πύργος, ο περί ου ο λόγος «Παλαιόπυργος», αποτελεί τον κεντρικό πύργο και βρίσκεται δίπλα στον πρώτο. Σώζονται οι τρεις πλευρές του σε ύψος περίπου 1μ. Και είναι κατασκευασμένος από λαξευμένες πέτρες, ασβεστοκονίαμα και τμήματα κεραμιδιών.

Δυτικά του κεντρικού πύργου, τείχος με πάχος 1μ. Κατεβαίνει την πλαγιά προς νότο και κατόπιν κατευθύνεται ανατολικά, όπου και διατηρείται περίπου για 13μ. Το τείχος συνεχίζει προς βορρά μέχρι να συναντήσει το βραχώδες ανάγλυφο που φτάνει ως τα βόρεια τείχη. Στα δυτικά, εντοπίζονται τα θεμέλια του τείχους που ξεκινά από τον μικρότερο πύργο με νοτιοδυτική κατεύθυνση.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle