Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Βαρνάβας, Δήμος Μαραθώνος, Νομός Ανατολικής Αττικής,Αττική

Πύργος Βαρνάβα

  
★ ★ ★ ★
 <  31 / 865  > 
Πύργος Βαρνάβα
Τοποθεσία:
Βορειοανατολικά από το χωριό Βαρνάβας Αττικής
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αττική
Ανατολικής Αττικής
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μαραθώνος
• Βαρνάβας
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 540 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος ή 14ος αιών  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Φράγκικος πύργος έξω από το χωριό Βαρνάβας της Αττικής.

Ο πύργος βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, περί τα 500 μέτρα, από ένα άλλο ορθογώνιο πύργο ο οποίος όμως είναι πολύ παλιότερος (δεν συμπεριλαμβάνεται στον Καστρολόγο επειδή είναι αρχαίος).

Δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες για την ιστορία του πύργου. Κτίστηκε επί Φραγκοκρατίας, μάλλον τον 13ο ή 14ο αιώνα. Δεδομένου ότι ο πύργος ήταν σχετικά μεγάλος και καλοχτισμένος, πιθανότατα χρησίμευε σαν τόπος κατοικίας κάποιου τοπικού άρχοντα. Παράλληλα ήταν μέρος ενός αμυντικού δικτύου πύργων που είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους και που προστάτευαν την ανατολική Αττική (από επιδρομές πειρατών κυρίως).

Οι διαστάσεις του πύργου είναι 5,40μ✖9,46μ και το μέγιστο ύψος του σήμερα είναι περί τα 11 μέτρα. Οι τοίχοι έχουν πάχος 0,91μ.
Η είσοδος, που δεν σώζεται, πρέπει να ήταν στο δεύτερο όροφο. Υπάρχει ένα άνοιγμα χαμηλά στη δυτική πλευρά που πρέπει να δημιουργήθηκε πολύ μεταγενέστερα.

Το ισόγειο είχε θολωτή οροφή που δεν διασώζεται, διακρίνονται όμως τα αψιδωτά στηρίγματά της. Το ισόγειο χωριζόταν σε δύο χώρους από έναν τοίχο στη μέση πάχους 62 εκατοστών. Ο τοίχος αυτός επεκτεινόταν, απ’ ό,τι φαίνεται και στον πρώτο όροφο, παρόλο που ελάχιστα σώζονται από τους επάνω ορόφους.

Στους τοίχους υπάρχουν διάφορα ανοίγματα, σχισμές και κόγχες. Στο μέσο κάθε πλευράς, στο ύψος του δευτέρου ορόφου υπήρχε από ένα μεγάλο ορθογώνιο παράθυρο χωρίς πλαίσιο.


Πηγές

  • M. K. Langdon, (survey 1986), The Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement, The Annual of the British School at Athens, Vol. 90, Centenary Volume (1995), pp. 480 (No 10)
  • οι φωτογραφίες (πλην των δύο τελευταίων) είναι του κ. Michel De Landtsheer (Νοέμβριος 2017)Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle


Road map to Πύργος Βαρνάβα

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
-
Είσοδος:
Όπως στους περισσότερους απομονωμένους πύργους, η πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο είναι ελεύθερη αλλά η είσοδος στο εσωτερικό δεν είναι δυνατή.


Γειτονικά Κάστρα
Ενετικός Πύργος Αλιβερίου
Πύργος Μονής Νταού Πεντέλης
Πύργος Ακρόπολης Δύστου
Πύργος Γαϊτάνας
Πύργος στο Γυμνό
Πυργάρι Καλάμου
Πύργος Κουτουμουλά
Πύργος Οινόης Μαραθώνα
Πύργος του Παπανικολάου
Ριζόκαστρο
Παλιόπυργος Τατοΐου
Πύργος Τροπαίου Μαραθώνος