Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Ψάθα, Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Νομός Δυτικής Αττικής,Αττική

Τετράγωνος Πύργος Βαθυχωρίου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  58 / 1103  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •   Βιντεο  


Τοποθεσία:
Στο όρος Πατέρας της Δυτικής Αττικής, στην περιοχή Βαθυχωρίων, 4,8 χλμ ανατολικά της Ψάθας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Αττική
Δυτικής Αττικής
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μάνδρας-Ειδυλλίας
• Ψάθα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 570 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
4ος αι. π.Χ.  
ΑΡΧΑΙΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Αρχαίος Πύργος  
Σχετικα Καλη
 
 
 
 
 
 
 

O τετράγωνος πύργος Βαθυχωρίου είναι ένας αρχαίος πύργος που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση στο όρος Πατέρας, κοντά στα δυτικά παράλια της Αττικής.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Τα Βαθυχώρια δεν είναι χωριά. Είναι δύο μικρής έκτασης πλατώματα που περιβάλλονται από υψώματα στη βορειοδυτική πλευρά του όρους Πατέρα στη Δυτική Αττική και σε μικρή σχετική απόσταση από τα δυτικά παράλια. Υπάρχει το Μεγάλο και το Μικρό Βαθυχώρι. Ο συγκεκριμένος πύργος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Μικρού Βαθυχωρίου.


Ιστορία

Ο πύργος ανήκει σε μια σειρά τουλάχιστον έξι πύργων, οι οποίοι σηματοδοτούν την αρχαία οδό που κατέληγε στη Βοιωτία. Οι πύργοι των Βαθυχωρίων κατασκευάστηκαν στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. και εντάσσονται στο αμυντικό σύστημα της Μεγαρίδος. Φύλασσαν τον ορεινό αυτό δρόμο για την ασφαλή διέλευση στρατευμάτων από Πελοπόννησο προς Βοιωτία. Αυτή την οδό ακολουθούσαν οι στρατοί, όποτε ήθελαν να αποφύγουν τους Αθηναίους, οι οποίοι ήλεγχαν τον ομαλότερο προς ανατολικά και πέρα από τα βουνά δρόμο.

Πάντως υπάρχει και η άποψη ότι οι πύργοι στα Βαθυχώρια υπήρχαν απλά για την προστασία των κτημάτων της περιοχής. Αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι οι πύργοι δεν ήταν σε στρατηγικό σημείο, δεν είχαν καλή ορατότητα και η κατασκευή τους δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

Μια ακόμα επισήμανση: οι δύο πύργοι κατασκευάσθηκαν την ίδια χρονική περίοδο σε γειτονικά σημεία αλλά είναι οφθαλμοφανές ότι είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας. Ίσως να έχουμε εδώ ένα ζευγάρι συνοριακών φυλακείων, κάπου ανάμεσα στις επικράτειες Μεγαρέων, Αθηναίων και Θηβαίων.

Ανεξάρτητα από τον αρχικό λόγο κατασκευής των πύργων στα Βαθυχώρια, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η χρήση τους για αμυντικούς ή οικιστικούς σκοπούς συνεχίστηκε, τουλάχιστον περιστασιακά, και τους επόμενους αιώνες.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

O πύργος είναι τετράγωνος, πλευράς 5,5 μ. και ύψους 10 μ. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μ. νοτιοανατολικά του κυκλικού πύργου του Μεγάλου Βαθυχωρίου, επί της αγροτικής οδού προς Μικρό Βαθυχώρι. Διατηρεί, και αυτός, τοξοθυρίδες, παράθυρα, υδρορροή και είσοδο στη νότια πλευρά, ενώ περιμετρικά έχουν εντοπισθεί ίχνη περιβόλου και μικρής εγκατάστασης.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Φεβρουάριος 2017

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.