Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Βολισσός, Δήμος Χίου, Νομός Χίου,Βόρειο Αιγαίο

Κάστρο Βολισσού

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  487 / 860  > 
Κάστρο Βολισσού
Τοποθεσία:
Βολισσός Χίου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Χίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χίου
• Βολισσός
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 150 m 
(Σχετικό ϋψος ≈50 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
15ος αιών  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Ένα μεγάλο και ωραίο κάστρο στη βορειοδυτική Χίο, στην κορυφή λόφου πάνω από το χωριό Βολισσός.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Ο σκοπός του κάστρου ήταν να προστατεύει το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού της Χίου, γι’ αυτό και ήταν χτισμένο σε στρατηγική θέση, σε υψόμετρο 230 μέτρων από όπου και έχει οπτική επαφή με σχεδόν όλη την Βορειοδυτική ακτογραμμή του νησιού σε επαφή με τις Βίγλες στην περιοχή. Είναι προφανές ότι το κάστρο ήταν το επίκεντρο της αμυντικής διάταξης των οχυρώσεων σε αυτή την πλευρά του νησιού.

Η Βολισσός είναι κτισμένη στη θέση μικρής αρχαίας πόλης που ονομαζόταν Βόλισσος ή Βολίσκος και αναφέρεται από την παράδοση ως τόπος όπου έζησε ο Όμηρος: «εν τούτω τω πολισματίω τας διατριβάς εποιείτο»


Ιστορία

Το κάστρο κτίστηκε αρχικά από τους Βυζαντινούς, κατά πάσα πιθανότητα τον 11ο αιώνα. Η Άννα Κομνηνή το αναφέρει στην Αλεξιάδα της. Η παράδοση λέει ότι το έκτισε ο στρατηγός Βελισσάριος τον 6ο αιώνα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Δεν αποκλείεται καθόλου πάντως επί Ιουστινιανού να είχε γίνει μια πρώτη οχύρωση του λόφου.

Κατά τον 15ο αιώνα, το Κάστρο ανοικοδομήθηκε και πήρε την τελική του μορφή από τους Γενοβέζους.Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο έχει τραπεζοειδές σχήμα και έχει κατασκευασθεί με πρώτη ύλη ένα τοπικό σκουρόχρωμο πέτρωμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό που δίνει στο κάστρο μια πολύ ιδιάζουσα και ξεχωριστή όψη.

Περιμετρικά είχε έξι κυκλικούς πύργους, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν διάφορα χτίσματα όπως δεξαμενές και εκκλησίες, σε ερειπιώδη κατάσταση.

Υπάρχει επίσης ένα τούνελ που συνδέει το κάστρο με την ακτή και τη περιοχή του Πύθωνα.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του κάστρου με κατασκευή μονοπατιών, σκαλοπατιών κλπ, αλλά τώρα τελευταία είναι παραμελημένο. Το καλό είναι ότι τα βράδια του καλοκαιριού φωτίζεται προσφέροντας ένα πολύ ωραίο θέαμα.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου