Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Νέα Κορώνη, Δήμος Μεσσήνης, Νομός Μεσσηνίας,Πελοπόννησος

Καστράκι στα Βουνάρια

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  253 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στο ύψωμα «Γουλάς» ανάμεσα στην Νέα Κορώνη και στα Βουνάρια Μεσσηνίας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Μεσσηνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μεσσήνης
• Νέα Κορώνη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 90 m 
(Σχετικό ϋψος ≈50 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
αρχές 15ου αι.  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Υπολείμματα μικρού ενετικού οχυρού στο ύψωμα Γουλάς στα Βουνάρια βορείως της Κορώνης.


Ιστορία

Προφανώς ήταν μέρος του αμυντικού δικτύου του σημαντικού κάστρου της Κορώνης. To κάστρο ήλεγχε ένα τμήμα του δρόμου στο εσωτερικό της χερσονήσου της Πυλίας από το Ναβαρίνο στην Κορώνη. Το χωριό Βουνάρια καταστράφηκε το 1401 σε μια επιδρομή των Τούρκων και μετά από αυτό οι Ενετοί έκτισαν αυτό το μικρό κάστρο. Δηλαδή είναι κατασκευή της Α’ Ενετοκρατίας και συγκεκριμένα των αρχών του 15ου αιώνα.

Στους πρόποδες του λόφου και νότια από το κάστρο υπάρχει ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου κατασκευής 1712 (δηλαδή κατά τη Β’ Ενετοκρατία). Εδώ υπάρχει πινακίδα του Υπουργείου Πολιτισμού που δίνει πληροφορίες για το ναό αλλά παρεμπιπτόντως αναφέρει ότι το υπερκείμενο κάστρο είναι Ενετικό και κατασκευάστηκε την περίοδο 1400-1420.

Η ίδια πινακίδα αναγράφει ότι «το μικρό οχυρό αναφέρεται από τις πηγές ως Castello Franco».

Πάντως το κάστρο δεν αναφέρεται στις ενετικές καταστιχίσεις των κάστρων του 1463 και 1467. Ίσως λόγω μικρού μεγέθους. (Εκτός αν το Vunargo του 1463 είναι αυτό και όχι το Βούναργο Ηλείας).
Το χωριό αναφέρεται σε διάφορα ενετικά έγγραφα πριν το 1430 σαν Vounario ή Vounaria ή Avounaria. Αναφέρεται επίσης σε λεπτομερή απογραφή των οικισμών της Πελοποννήσου της Β’ Ενετοκρατίας (Alberghetti, BREVE DESCRITTIONE DEL REGNO DI MOREA, 1702 [;]) ως Vunaria.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το οχυρό έχει σχεδόν τετράγωνη κάτοψη με περίμετρο 42 μέτρα και επιφάνεια 115 τ.μ. Δεν σώζεται σε καλή κατάσταση, αλλά η νοτιοδυτική πλευρά διατηρείται σε ικανοποιητικό ύψος ενώ το περίγραμμα της οχύρωσης είναι σαφές.

Κοντά στη ΝΔ γωνία υπάρχει ένας υπόγειος χώρος όπου βρίσκεται δεξαμενή με καμάρα που προφανώς εξυπηρετούσε τις ανάγκες ύδρευσης του κάστρου. Η δεξαμενή αυτή έχει ίχνη πρόσφατης χρήσης («πρόσφατης» με την έννοια ότι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε και τον 20ο αιώνα, ίσως από κτηνοτρόφους). Επίσης υπάρχουν ίχνη ανασκαφής με σκαπτικό μηχάνημα, που μάλλον οφείλονται σε κυνηγούς θησαυρών (συνηθισμένο φαινόμενο σε αφύλακτα κάστρα).

Εξωτερικά του οχυρού υπάρχουν διάφορα ερείπια που ίσως είναι κατάλοιπα ενός εξωτερικού οχυρωματικού περιβόλου.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιανουάριος 2017
Τελευταία ενημέρωση κειμένου/πληροφοριών:   Δεκέμβριος 2018
Τελευταία προσθήκη φωτογραφιών/βίντεο:  Δεκέμβριος 2018

Πηγές

  • Antoine Bon, 1969, La Morée franque. Recherches historiques, topographiques et archéologiques sur la principauté d'Achaïe (1205-1430), Editions de Boccard, pp.274,429,436
  • Φωτογραφίες από Panoramio, χρήστης thanasislaliotis
  • Γιώργος Κωστόπουλος: Πληροφορίες και φωτογραφίες (Δεκέμβριος 2018)



Τα δικά σας σχόλια:

●  Αρωνης Γιαννης
12/08/2021
Το σημειο αυτο αποτελει μερος της περιφερειας Νεας Κορωνης πρωην δημου Αιπειας και νυν δημου Μεσσηνης και οχι των Βουναριων.
●  Καστρολόγος
12/08/2021
Φαίνεται πως έχετε δίκιο. Το σημείο είναιι πάνω στο όριο των δύο δήμων (Μεσσήνης με Πύλου-Νέστορος) αλλά είναι στην πλευρά του δήμου Μεσσήνης. Το διόρθωσα.

Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.