Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Παχειά Ράχη, Δήμος Αίγινας, Νομός Πειραιώς & Νήσων,Αττική

Πύργος Χρυσολεόντισσας

  
★ ★ ★ ★
 <  9 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου (Χρυσολεόντισσα), Αίγινα
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Αττική
Πειραιώς & Νήσων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αίγινας
• Παχειά Ράχη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 337 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1403  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Πολυ Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Πρόκειται για τετράγωνο πύργο μέσα στον περίβολο του γυναικείου μοναστηριού της Χρυσολεόντισσας στην Αίγινα. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται για καινούργια κατασκευή, δεδομένου ότι είναι ανακαινισμένος και ασβεστωμένος (!). Πρόκειται όμως πραγματικά για μεσαιωνικό πύργο χτισμένο από τις αρχές του 15ου αιώνα.


Ιστορία

Η Μονή χτίστηκε το 1403. Με την πάροδο των ετών απέκτησε από τις δωρεές των Αιγινητών μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Από το κτίσμα του 1403 έχει απομείνει μόνο ο πύργος. Ο βασιλικού ρυθμού ναός είναι κτίσμα του 1614 πάνω στα θεμέλια του προϋπάρχοντος ναού με το περίφημο σε τέχνη σκαλιστό τέμπλο και την εικονογράφηση λαϊκού αγνώστου καλλιτέχνη.

Το 1614 από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Τιμόθεο υπογράφεται Πατριαρχικό Σιγίλιο και η Μονή γίνεται Σταυροπηγιακή. Έτσι το Μοναστήρι αποσπάται από την Επισκοπή Αιγίνης και επί Επισκόπου Νήφωνος μέχρι και σήμερα υπάγεται απευθείας στο Οικ. Πατριαρχείο.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στο κέντρο του μοναστηριού ορθώνεται επιβλητικός ο Πύργος, ο οποίος είναι γνωστός ως πολεμίστρα. Αυτός ο Πύργος βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του Ναού έχει περίπου 20 μέτρα ύψος, είναι τετράγωνος και έχει διαστάσεις 5,70Χ6.00 μ. και τρία πατώματα.

Πριν από την επισκευή και επέκταση του μοναστηριού, ο Πύργος αποτελούσε το βόρειο άκρο του κτιριακού συγκροτήματος. Κάποιες νεότερες προσθήκες χαμηλά στη νότια πλευρά του, έχουν κάπως μεταβάλει την παλαιά του μορφή. Ο κάθε όροφος έχει ένα δωμάτιο. Το κάθε δωμάτιο διαθέτει ένα παράθυρο στη δυτική πλευρά του. Η εσωτερική επικοινωνία των ορόφων – δωματίων γίνεται με μια εσωτερική κάθετη ξύλινη σκάλα. Η είσοδος στον πύργο γινόταν από μια πόρτα στην ανατολική πλευρά του, στην οποία οδηγεί σήμερα μια πέτρινη σκάλα. Ωστόσο ένα μικρό πορτάκι έχει ανοιχθεί στο ισόγειο του Πύργου και διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτόν από τον πρόναο του καθολικού. Ένας από τους ορόφους του παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε για ηγουμενείο. Ο πύργος χρησιμοποιείται και σήμερα, σαν χώρος φιλοξενίας επισκεπτών.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάρτιος 2013

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Πύργος Χρυσολεόντισσας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Το μοναστήρι είναι πολύ προσιτό από το δρόμο ( οδός Αφαίας και μετά δεξιά λίγο πριν από την στάση για το Μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου.)
Είσοδος:
?


Γειτονικά Κάστρα
Ακρόπολη Αίγινας
Κάστρο του Φαβιέρου
Πύργος του Μαρκέλλου
Παλιαχώρα Αίγινας
Πύργος Αγίας Μαρίνας