Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Δομοκός, Δήμος Δομοκού, Νομός Φθιώτιδας,Στερεά Ελλάδα

Κάστρο Δομοκού

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  1060 / 1103  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Απεικόνιση 


Τοποθεσία:
Σε ύψωμα πάνω από το Δομοκό Φθιώτιδας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Φθιώτιδας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Δομοκού
• Δομοκός
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 580 m 
(Σχετικό ϋψος ≈70 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος αιών (?)  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ερείπια Κάστρου  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Πάνω από τον Δομοκό, σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη, δεσπόζει ύψωμα στο οποίο βρίσκονται τείχη από μεσαιωνικό κάστρο.

Το κάστρο είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία ακρόπολη.


Ιστορία

Προς τα τέλη της μεσοβυζαντινής περιόδου (11ος-12ος αι.) ο Δομοκός ήταν μέρος της Βυζαντινής επαρχίας της Βλαχίας. Ίσως το κάστρο να δημιουργήθηκε τότε, ή λίγο αργότερα τον 13ο αιώνα, καθώς ο Δομοκός δεν αναφέρεται καθόλου από τις πηγές νωρίτερα.

Μετά το 1204 και την επικράτηση των Φράγκων, η περιοχή περιήλθε στον βασιλέα Θεσσαλονίκης Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό σύμφωνα με την Partitio Romaniae (τη συμφωνία των σταυροφόρων για τη μοιρασιά των βυζαντινών εδαφών).

Η κυριαρχία των Φράγκων, σε αυτή τη φάση, δεν κράτησε πολύ. Σύντομα η περιοχή κατελήφθη από τους Έλληνες του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Αυτό συνέβη μάλλον το 1218, όταν ο Κωνσταντίνος Κομνηνός Δούκας, αδερφός του Δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρου, κατέλαβε για λογαριασμό του Δεσποτάτου εδάφη στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία.

Το 1268 ο Δομοκός έγινε μέρος του Βασιλείου της Θεσσαλίας ή «Μεγαλοβλαχίας», του κρατιδίου που ίδρυσε ο Ιωάννης Α' Δούκας Άγγελος, νόθος γιος του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Αγγέλου.

Το 1310, ο Φράγκος Δούκας των Αθηνών προσέλαβε την Καταλανική Εταιρεία (μετά τις τεράστιες καταστροφές που προξένησε στη Θράκη) για να τη χρησιμοποιήσει εναντίον του Βασιλείου της Θεσσαλίας, Η Καταλανική Κομπανία, μέσα σε 6 μήνες, κατόρθωσε να καταλάβει 30 κάστρα, μεταξύ των οποίων ήταν και το κάστρο Δομοκού.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε λόγος για κάστρο στον Δομοκό.

Μετά τη μάχη του Κηφισού το 1311, ο Δομοκός πρέπει να ξαναπέρασε υπό τον έλεγχο των Βυζαντινών της Θεσσαλίας. Το 1319, με τη διάλυση του Βασιλείου της Θεσσαλίας, τα γειτονικά κρατίδια έσπευσαν να επωφεληθούν και ο Δομοκός καταλαμβάνεται από τον καταλανό επίτροπο του Δουκάτου των Αθηνών Αλφόνσο Φαντρίκ (ή Φαδρίγο). Το κάστρο θα παραμείνει στα χέρια των Καταλανών για λίγες δεκαετίας. Αργότερα, μάλλον τη δεκαετία του 1330, θα περάσει υπό τον έλεγχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο Δομοκός αναφέρεται ανάμεσα στα κάστρα που κατέλαβε ο Οθωμανός σουλτάνος Βαγιαζήτ Α’ το 1393, κατά την εκστρατεία του στην Ελλάδα.

Με βάση αυτό το ιστορικό, το κάστρο Δομοκού υπήρχε στις αρχές του 14ου αιώνα, συνεπώς ήταν κατασκευή του 13ου αιώνα –τουλάχιστον. Το πιο πιθανό είναι να κατασκευάστηκε την περίοδο του Βασιλείου της Θεσσαλίας, δηλαδή προς το τέλος του 13ου αιώνα, χωρίς να αποκλείεται μια χρονολόγηση λίγο πιο πριν, δηλαδή είτε κατά τη σύντομη φραγκική περίοδο 1205-1218 (μάλλον όχι) ή τον 12ο αιώνα.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Σεπτέμβριος 2012



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Κάστρο Δομοκού

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
?
Είσοδος:
Είσοδος ελεύθερη


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Φαρσάλων
Καστρί Μακρακώμης
Ακρόπολη Πρόερνας
Στρογγυλόκαστρο Δομοκού