Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Λεωνίδιο, Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Νομός Αρκαδίας,Πελοπόννησος

Παλαιόκαστρο Λεωνιδίου

ή Κάστρο Αγίου Αθανασίου  
★ ★ ★ ★ ★
 <  87 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στο ύψωμα Άγιος Αθανάσιος πάνω από την Πλάκα Λεωνιδίου, Αρκαδία
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αρκαδίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Νότιας Κυνουρίας
• Λεωνίδιο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 455 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος με 15ος αι.  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ερείπια Κάστρου  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Κάστρο σε βραχώδη λόφο που δεσπόζει πάνω από την Πλάκα Λεωνιδίου.

Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι που ξεκινά από την άλλη πλευρά του λόφου, από το δρόμο που οδηγεί από την Πλάκα προς το χωριό Τσιτάλια.


Ιστορία

Γύρω από θέση όπου βρίσκεται το κάστρο εντοπίζονται τα ερείπια ακρόπολης σημαντικής πόλης της αρχαιότητας που εκτεινόταν μέχρι την παραλία. Η αρχαία πόλη ταυτίζεται είτε με τις αρχαίες Πρασιές ή Βρασιές, είτε με την Πολίχνη.

Στη βόρεια πλαγιά του λόφου του Αγίου Αθανασίου διακρίνονται λείψανα έξι πύργων και αναλημματικοί τοίχοι από την αρχαία φάση.

Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους,στην κορυφή του λόφου σχηματίστηκε οικισμός. Στη θέση αυτή κατασκευάστηκε κάστρο που πιθανώς αντιστοιχεί στο επονομαζόμενο κάστρο «Ales Linidi», το οποίο αναφέρεται την εποχή του Τουρκο-Ενετικού πολέμου το 1467 ως κατεστραμμένο. Σημειωτέον ότι κατά την εποχή της φραγκοκρατίας, η περιοχή του Λεωνιδίου, το Άστρος και άλλες θέσεις της Τσακωνιάς περιήλθαν στον Antonio Accaiuoli, Δούκα των Αθηνών το 1402-1435, μέσω του δεύτερου γάμου του με την Μαρία Μελισσηνή.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Οχύρωση υπάρχει κυρίως στη νότια και βόρεια πλευρά του λόφου, καθώς η δυτική είναι αρκετά δύσβατη και η ανατολική, προφανώς λόγω της φυσικής προστασίας από τα κάθετα βράχια, δεν είχε τειχιστεί. Ίχνη πύλης δεν διακρίνονται σε κάποιο σημείο.

Στο χώρο του κάστρου εντοπίζονται κατάλοιπα κινστέρνας. Δεύτερη κινστέρνα, μικρότερων διαστάσεων υπάρχει νοτιότερα, σε φυσική κοιλότητα του βράχου. Στα βόρεια της μεγαλύτερης κινστέρνας, διακρίνονται λείψανα οχύρωσης και κτισμάτων.

Η νότια απόληξη του κάστρου διαμορφώνεται σε ημικυκλικό πύργο. Ίχνη τειχίσεως και θεμέλια πύργου εντοπίζονται στην βόρεια πλευρά. Στο λόφο επίσης υπάρχει το σταυρεπίστεγο ναϊδριο του Αγ. Αθανασίου και τα λείψανα του ερειπωμένου ναού του Αγ. Δημητρίου, καθώς και διάσπαρτα κατάλοιπα κτισμάτων από ξερολιθιά.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάρτιος 2014

Πηγές

  • Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα ExporingGreece.gr - Λόφος Παλαιοκάστρου Λεωνίδιο
  • Μπάλλας Α., «Κάστρα της Κυνουρίας. Επισκόπηση των μεσαιωνικών κάστρων της Τσακωνιάς», Πελοποννησιακά ΚΣΤ΄ (2001-2002), 193-227
  • Σαραντάκης Π., Αρκαδία: Οι Ακροπόλεις – Τα Κάστρα & Οι πύργοι της σιωπηλά ερείπια μιας δοξασμένης γης, Αθήνα 2006, 146-147
  • Πέππας Ι., Μεσαιωνικές σελίδες της Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αττικής, Αθήνα 1990, 175



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Παλαιόκαστρο Λεωνιδίου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Μετά το 3° χλμ. του δρόμου για Τσιτάλια από την Πλάκα, θα δούμε την πινακίδα της Αρχαιολογικής για το Παλαιόκαστρο.Το μονοπάτι -που είναι αρκετά δύσκολο- ξεκινά από το δρόμο και μετά από 40’ περίπου οδηγεί στην κορυφή και στα ερείπια του κάστρου.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο της Αρτίκαινας
Πύργος Ευαγγελίστριας
Πύργος Γερακίου
Κάστρο Γερακίου
Κάστρο Καλογριάς
Κάστρο Οριώντα
Κάστρο Γλυππίας
Πύργος Χιόνη
Καστροσπηλιά Ζάγγολης