Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Άγιος Παντελεήμων, Δήμος Μαραθώνος, Νομός Ανατολικής Αττικής,Αττική

Πύργος Μαραθώνα Β

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  38 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στον Άγιο Παντελεήμονα, στην οδό Σλήμαν 22, 600μ. πιο βόρεια από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Αττική
Ανατολικής Αττικής
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μαραθώνος
• Άγιος Παντελεήμων
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 8 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστο  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κατεστραμμένος Πύργος  
Δυσδιακριτο
 
 
 
 
 
 
 

Δυσδιάκριτα θεμέλια μεσαιωνικού πύργου στον Μαραθώνα, στον οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα, μέσα σε οικόπεδο περιφραγμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ο πύργος είναι ο υπ’ αριθμόν 19 στη μελέτη του Langdon που καταγράφει τους Μεσαιωνικούς πύργους (Mortared Towers) της Αττικής.

Ο πύργος παλιότερα είχε προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των ερευνητών, επειδή λόγω των υλικών του (καλοδουλεμένοι μαρμάρινοι ογκόλιθοι) θεωρήθηκε ότι ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης αρχαιοελληνικής κατασκευής, ίσως κάποιου ναού. Διαπιστώθηκε όμως ότι πρόκειται για πύργο στον οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κονίαμα για την στερέωση των δόμων. Οι πέτρες είναι μεν αρχαίες, αλλά είναι υλικά κατεδάφισης αρχαίας κατασκευής που ήταν σε άλλο, άγνωστο σημείο.

Άρα ο πύργος είναι πολύ νεώτερος απ’ ό,τι αρχικά είχε υποτεθεί. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε έχει κτιστεί. Ίσως να είναι φράγκικος καθώς οι διαστάσεις και το σχήμα της κάτοψης θυμίζουν άλλους φράγκικους πύργους της Ανατολικής Αττικής. Δεν αποκλείεται πάντως να είναι και Βυζαντινός, όπως ο γειτονικός και παρόμοιος Πύργος του Τροπαίου Μαραθώνα, που έχει ερευνηθεί περισσότερο και που χρονολογείται τον 11ο ή 12ο αιώνα.

Γενικά κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους, Βυζαντινοί, Φράγκοι κ.λπ. δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν υλικό από αρχαίες κατασκευές αν υπήρχε εύκαιρο. Θυμίζουμε ότι ο πύργος στο Τρόπαιο του Μαραθώνα είχε ενσωματωμένο στην τοιχοποιία του το Τρόπαιο του Μαραθώνα (και γι’ αυτό τον χάλασαν το 1965).


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Σήμερα, από τον πύργο στον Άγιο Παντελεήμονα σώζεται μόνο μια στρώση λίθων αποτελούμενη αποκλειστικά από μεγάλα κομμάτια από αρχαία μάρμαρα που έχουν πελεκηθεί εξωτερικά.

Οι διαστάσεις του ήταν 6,63✖4,57μ. Οι μαρμάρινοι ογκόλιθοι δεν έχουν όλοι το ίδιο πάχος, γι’ αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί μπαζώματα και κονίαμα για να επιτευχθεί ενιαίο πάχος τοίχων στα 84 εκατοστά.

Το μέγιστο σωζόμενο ύψος είναι 80 εκ. και σε αυτό το ελάχιστο ύψος δεν παρατηρείται κάποιο άνοιγμα εισόδου.

Γενικά η κατασκευή έχει αρκετές ομοιότητες με τον Μεσαιωνικό πύργο στο Τρόπαιο των Μαραθωνομάχων ο οποίος είναι 2,8χλμ προς ΒΑ και ο οποίος είναι σε οριακά καλύτερη κατάσταση.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Απρίλιος 2019

Πηγές

  • Έρευνα και φωτογραφίες Ιωάννης Δέδες (Μάρτιος 2019)
  • M. K. Langdon, (survey 1986), The Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement, The Annual of the British School at Athens, Vol. 90, Centenary Volume (1995),item 19, pp. 483



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle