Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Σοφικό, Δήμος Κορινθίων, Νομός Κορινθίας,Πελοπόννησος

Κάστρο Τζαλίκας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  149 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στο βουνό Τζαλίκα, 1 χλμ βορειοανατολικά από το Σοφικό Κορινθίας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Κορινθίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Κορινθίων
• Σοφικό
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 785 m 
(Σχετικό ϋψος ≈320 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
15ος αιών ή λίγο πριν  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ξηρολιθική Οχύρωση  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ξηρολιθική οχύρωση μεσαιωνικού οικισμού με αρχαιοελληνική προέλευση στην κορυφή του όρους Τζαλίκα πάνω από το Σοφικό Κορινθίας.


Ιστορία

Κατά την αρχαιότητα, στη θέση του συγκεκριμένου κάστρο υπήρχε η αρχαία πολίχνη Σολυγεία. Το όρος Τζαλίκα ονομαζόταν τότε Σολύγειος λόφος. Η πόλη ιδρύθηκε περί το 1400 π.Χ. σύμφωνα με ανασκαφικά ευρήματα.

Η Σολυγεία αναφέρεται από το Θουκυδίδη καθώς κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, το 425 π.Χ. οι Αθηναίοι υπό τον στρατηγό Νικία αποβιβάστηκαν στην ακτή της Σολυγείας και αποπειράθηκαν, ανεπιτυχώς, να καταλάβουν την πόλη με απώτερο στόχο να τη χρησιμοποίησαν σαν ορμητήριο εναντίον της Κορίνθου.

Το 145 π.Χ. η Σολυγεία καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και από τότε έπαψε να υπάρχει.

Περί το 1385 στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες που χρησιμοποιούσαν για χειμαδιό το μέρος όπου βρίσκεται το σημερινό Σοφικό. Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε ο οικισμός που εξαρχής ονομάστηκε Σοφικό και αργότερα εξελίχθηκε σε σημαντική κωμόπολη και σε ένα από τα κέντρα του αγώνα του ‘21.

Παράλληλα από τον 14ο ή τον 15ο αιώνα αναπτύχθηκε ένας μεσαιωνικός οικισμός στην Τζαλίκα, εκεί που ήταν η αρχαία Σολυγεία. Αυτό μαρτυρούν τα θεμέλια κτισμάτων και εκκλησιών. Για την οχύρωση χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τα αρχαία τείχη, αλλά σε όχι ιδιαίτερα επιμελημένη κατασκευή.

Το Σοφικό παρά την προνομιακή του θέση δεν υπήρξε ποτέ σπουδαίο κάστρο. Παρέμεινε ένας μικρός, αφανής οχυρωμένος οικισμός. Δεν συγκαταλέγεται σε έγγραφα των Φράγκων και πρέπει να εγκαταλείφθηκε σχετικά νωρίς, στην αρχή της Τουρκοκρατίας.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το τείχος είναι ξερολιθιά, δηλαδή πέτρες χωρίς συνδετικό κονίαμα. Το περίγραμμα του οχυρωματικού περιβόλου είναι ορθογώνιο με μήκος 80 περίπου μέτρα και πλάτος 40, στο οποίο προστίθεται ο καμπυλόγραμμος περίβολος ενός οικισμού.
Το τείχος έχει ύψος περίπου 2 μέτρων και πλάτος 1,40. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αρχικό του ύψος, καθώς αρκετοί λίθοι βρίσκονται διάσπαρτοι εκατέρωθεν του τείχους. Το τείχος από τη δυτική πλευρά του είναι ολοσχερώς κατεστραμμένο, με ίχνη της λιθοδομής διάσπαρτα στο έδαφος.

Στο κέντρο περίπου του ορθογωνίου περιβόλου βρίσκονται τα θεμέλια ενός τετράγωνου πύργου με εξωτερικές διαστάσεις 6,10m✖6,10m. Πιθανώς ήταν φυλάκιο ή βίγλα έχοντας πολύ καλή θέα προς όλη τη βόρεια και κεντρική περιοχή του Σαρωνικού, τμήμα του Κορινθιακού κόλπου ως το Ηραίον Περαχώρας και την αρχαία χερσαία διαδρομή από την Αττική μέχρι την Κόρινθο.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάρτιος 2016

Πηγές

  • Ιστοσελίδα ΣΟΛΥΓΕΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ- ΣΟΛΥΓΕΙΑΣ
  • φωτογραφίες από Panoramio, stevenvanValen+hannekeRolloos
  • Gregory,T. E. (1996) “The Medieval Site on Mt. Tsalika near Sophiko” in The Archeology of Medieval Greece, eds. P. Lock and G. Sanders, Oxford, pp. 61-76, 1997
  • Sharon E. J. Gerstel, Rural Lives and Landscapes in Late Byzantium: Art, Archaeology, and Ethnography, Cambridge University Press, 2015, pp.20



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.