Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Αγρελιά, Δήμος Τρικκαίων, Νομός Τρικάλων,Θεσσαλία

Κάστρο Αγρελιάς

ή Κάστρο Σμόλιας  
★ ★ ★ ★
 <  352 / 860  > 
Κάστρο Αγρελιάς
Τοποθεσία:
Σε ύψωμα νοτιοδυτικά από την Αγρελιά, 30χλμ ΒΑ από τα Τρίκαλα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Θεσσαλία
Ν.Τρικάλων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τρικκαίων
• Αγρελιά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 640 m 
(Σχετικό ϋψος ≈130 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Αρχαιότητα  
ΑΡΧΑΙΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Αρχαίο κάστρο που χρησιμοποιήθηκε και στο τέλος του 19ου αιώνα σε ύψωμα νοτιοδυτικά από την Αγρελιά Τρικάλων (παλιά ονομασία «Σμόλια»).


Ιστορία

Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για το κάστρο. Λέγεται ότι κατασκευάστηκε περί το 400 π.Χ. αν και δεν έχει ταυτοποιηθεί η αρχαία ονομασία του. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τη χρήση του σαν κάστρο ή σαν οικισμός.

Μετά το 1881 κτίστηκε εκεί τουρκικό φυλάκιο (καζάρμα) της τότε συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Γι’ αυτό στους ντόπιους η τοποθεσία είναι γνωστή και ως «Σταθμός». Ο πύργος που φαίνεται στις φωτογραφίες είναι από την περίοδο εκείνη

Έχουν βρεθεί μακεδονικοί τάφοι με νομίσματα και όπλα της εποχής του Φιλίππου και του Αλέξανδρου, αλλά οι ανασκαφές έχουν σταματήσει εκεί.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Διακρίνονται καθαρά τα Νότια - Νοτιοανατολικά αρχαία τείχη, τα οποία αποτελούνται από μεγάλους ορθογώνιους παραλληλεπίπεδους λίθους, ενώ υπάρχουν διαζώματα από μικρότερες πέτρες, πιθανόν μεταγενέστερα. Φαίνεται ότι κάτω από τη βλάστηση και το έδαφος, υπάρχουν μεγάλα τμήματα του αρχαίου τείχους, αλλά δυστυχώς, ο χώρος δεν έχει ανασκαφεί ποτέ, πλην των τάφων στην περίμετρο.


Πηγές

  • Πληροφορίες και φωτογραφίες από τον κ. Γεώργιο Ζάχο, Πολιτικό ΜηχανικόΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Αγρελιάς

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Από την επαρχ. οδό Τρικάλων-Αγρελιάς, λίγο πριν το χωριό (περίπου στα 28,5χλμ) στρίβουμε δεξιά στο χωματόδρομο. Εκεί στην πρώτη διασταύρωση συνεχίζουμε ευθεία και στην επόμενη διχάλα, αριστερά πάνω. Η διαδρομή απαιτεί τουλάχιστον 4x4.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Οχυρό Γριζάνου
Κάστρο Γριζάνου
Παλαιόπυργος Αγίου Αχιλλείου
Πελινναίον
Κάστρο Τρικάλων