Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Κρηνίδες, Δήμος Καβάλας, Νομός Καβάλας,Αν. Μακεδονία & Θράκη

Ακρόπολη Φιλίππων

ή Πύργος Κρηνίδων  
★ ★ ★ ★
 <  461 / 860  > 
Ακρόπολη Φιλίππων
Τοποθεσία:
Κρηνίδες Καβάλας, σε ύψωμα πάνω από τον αρχαιολ. χώρο Φιλίππων
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αν. Μακεδονία & Θράκη
Ν.Καβάλας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Καβάλας
• Κρηνίδες
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 265 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
10ος αιών  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Οι Αρχαίοι Φίλιπποι είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Σε λόφο που δεσπόζει πάνω από το αρχαίο θέατρο και το μουσείο, υπάρχει η Ακρόπολη των Φιλίππων η οποία είχε οχυρωθεί τουλάχιστον από τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Μεταξύ των άλλων, στην ακρόπολη υπάρχει Βυζαντινό τείχος του 10ου αιώνα κτισμένο στα θεμέλια του τείχους που είχε κατασκευαστεί από τον Φίλιππο Β’, καθώς επίσης και ερείπια υστεροβυζαντινού πύργου.


Ιστορία

Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ., όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. Όταν στα 356 π.Χ. απειλούνται από τους Θράκες, ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, ο οποίος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και την μετονομάζει σε Φιλίππους.

Μετά την μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ., η πόλη γίνεται ρωμαϊκή αποικία και αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της θέσης της πάνω στην Εγνατία Οδό.

Πολύ σημαντική χρονολογία υπήρξε το έτος 49 ή 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό ανέδειξε την πόλη σε μητρόπολη του Χριστιανισμού.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους (963 με 969 μ.Χ.) ανοικοδομούνται τα τείχη της πόλης και κτίζονται οι πύργοι και το τείχος της ακρόπολης.

Επιφανειακή κεραμική που έχει βρεθεί στην ακρόπολη των Φιλίππων, βεβαιώνει ότι ο λόφος κατοικούνταν ήδη από την πρώιμη εποχή του σιδήρου. Χαράγματα στο βράχο (σχηματοποιημένοι τροχοί, πλοίο), που χρονολογήθηκαν στον 5ο αι. π.Χ., μαρτυρούν επίσης την παρουσία ζωής στο λόφο πριν από την άφιξη των Θασίων αποίκων.

Ο πύργος που δεσπόζει είναι μεταγενέστερος από την υπόλοιπη οχύρωση και χρονικά τοποθετείται στην εποχή των Παλαιολόγων, περί τον 14ο αιώνα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Για να πάει κανείς στην κορυφή του λόφου, στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης, πρέπει να πάρει το μονοπάτι που ξεκινά λίγο βορειότερα από το Μουσείο.

Στον περίβολο της ακρόπολης διακρίνονται οι διάφορες οικοδομικές φάσεις των τειχών της αρχαίας πόλης. Το τείχος των βυζαντινών χρόνων είναι θεμελιωμένο πάνω στο αρχαίο τείχος της εποχής του Φιλίππου Β’.

Στο εσωτερικό της ακρόπολης δεσπόζει ένας μεγάλος τετράπλευρος πύργος υστεροβυζαντινών χρόνων. Η είσοδός του βρίσκεται στα βόρεια, σε ύψος 1,50μ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, για λόγους ασφαλείας. Χαρακτηριστικά είναι δύο διακοσμητικά θέματα από πλίνθους στις εξωτερικές πλευρές του πύργου: σταυρός στη νότια και ιχθυάκανθα στη δυτική πλευρά.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου