Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Μαρουλάς, Δήμος Ρεθύμνης, Νομός Ρεθύμνης,Κρήτη

Πύργος Μαρουλά Ι

  
★ ★ ★ ★
 <  636 / 860  > 
Πύργος Μαρουλά Ι
Τοποθεσία:
Στο κέντρο του χωριού Μαρουλάς Ρεθύμνου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Κρήτη
Ν.Ρεθύμνης
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ρεθύμνης
• Μαρουλάς
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 240 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Μάλλον 16ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πυργόσπιτο  
Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Το χωριό Μαρουλάς είναι κτισμένος στην κορυφή ενός λόφου, κοντά στο Ρέθυμνο και σε υψόμετρο 240 μέτρων.

Ο Μαρουλάς δεν είναι πολυδιαφημισμένος τουριστικός προορισμός, είναι όμως ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων παραδοσιακός οικισμός που περιλαμβάνει και δύο πύργους.
Ο ένας από τους πύργους, που αναφέρεται στο ιστολόγιό μας σαν Πύργος Μαρουλά Ι, είναι ο μεγαλύτερος και δεσπόζει στο κέντρο του χωριού ενώ ο αναφερόμενος σαν Πύργος Μαρουλά ΙΙ βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του οικισμού, είναι μικρότερος και πιο παραμελημένος.

Η παρούσα σελίδα αναφέρεται στον «Πύργο Μαρουλά Ι» στο κέντρο του χωριού.


Ιστορία

Ο οικισμός αναπτύχθηκε και διαμορφώθηκε κυρίως την περίοδο της Ενετοκρατίας αν και γίνονται υποθέσεις ότι η περιοχή κατοικούνταν από πολύ νωρίτερα, ίσως και από τη Μινωική εποχή. Σώζονται μέχρι σήμερα πολλά μεσαιωνικά κτίρια και κάποια από αυτά έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως πολεμίστρες, οικόσημα, εντυπωσιακές πόρτες, καμάρες.

Το 1630 εγκαταστάθηκαν στον Μαρουλά Τούρκοι που χρησιμοποίησαν τους δύο ενετικούς πύργους σαν φρουραρχεία και ορμητήρια. Η χρήση των πύργων συνεχίστηκε και μετά την Τουρκοκρατία. Μετά το ‘22 φιλοξένησαν Μικρασιάτες πρόσφυγες. Εγκαταλείφθηκαν μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον Μαρουλά υπήρχαν αρχικά τρεις πύργοι. Ο παλαιότερος που ήταν Βυζαντινός δεν σώζεται πλέον.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο συγκεκριμένος πύργος αυτής της σελίδας -ο Πύργος Μαρουλά Ι- είναι χωρίς αμφιβολία το σήμα κατατεθέν του χωριού καθώς είναι επιβλητικός και ορατός από μεγάλη απόσταση. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς μάλλον τον 16ο αιώνα ή λίγο νωρίτερα.

Είναι τριώροφος με ύψος 14 μέτρα και έχει οπτική επαφή με τη Φορτέτσα Ρεθύμνου. Πιθανόν να ήταν κατοικία τοπικού άρχοντα, αλλά είχε σίγουρα και αμυντικό χαρακτήρα διαθέτοντας μάλιστα και καταχύστρα (ζεματίστρα)

Τη δεκαετία του 1990 ο Δήμος Ρεθύμνου αγόρασε τον πύργο και τον αναστήλωσε.


Πληροφορίες για τον Επισκέπτη

Ο Μαρουλάς έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1226/Β/25-11-1980) και παραδοσιακός οικισμός μέσης πολιτιστικής αξίας (κατηγορία ΙΙ) (ΦΕΚΔ 728/1995).
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου