Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Δάφνη, Δήμος Βισαλτίας, Νομός Σερρών,Κεντρική Μακεδονία

Πύργος Αγίας Μαρίνας Δάφνης

ή Πύργος Αγίου Στεφάνου  
★ ★ ★ ★ ★
 <  398 / 867  > 
Πύργος Αγίας Μαρίνας Δάφνης
Τοποθεσία:
Βορειοδυτικά και σε απόσταση 1χλμ από τη Δάφνη Σερρών, πάνω από το σπήλαιο της Αγίας Μαρίνας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Κεντρική Μακεδονία
Ν.Σερρών
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Βισαλτίας
• Δάφνη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 105 m 
(Σχετικό ϋψος ≈20 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
α’ μισό 14ου αι.  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια πύργου ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά από το χωριό Δάφνη του νομού Σερρών, κοντά στον οικισμό Ορέσκεια.

Ο πύργος βρίσκεται σε χαμηλό λόφο στη βόρεια πλευρά του Εζοβίτη ποταμού. Σε απογραφή του 11ου αιώνα το μέρος περιγράφεται ως προάστειον (οικισμός) με την ονομασία Άγιος Στέφανος.

Στον ίδιο λόφο, κάτω από τον πύργο υπάρχει λαξευμένο στο βράχο το ασκητήριο της Αγίας Μαρίνας. Σε αγιορείτικα έγγραφα του 11ου αιώνα αναφέρεται η ύπαρξη του ασκητηρίου ως «Θεοτόκος του Σπηλαίου» και ως μετοχίου της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Οπότε είναι πιθανό ο πύργος να ήταν μοναστηριακός πύργος της Μονής Ιβήρων.


Ιστορία

Ο πύργος κατασκευάστηκε μάλλον το πρώτο μισό του 14ου αιώνα. Ο βασικός λόγος που οδηγεί σε αυτήν τη χρονολόγηση είναι η ύπαρξη αντηρίδων που ήταν κοινό χαρακτηριστικών στους πύργους εκείνης της περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία. Πάντως ο πύργος δεν αναφέρεται σετις ιστορικές πηγές. Ίσως να καταστράφηκε σχετικά νωρίς.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος έχει ορθογώνια κάτοψη. Οι εσωτερικές διαστάσεις του πύργου είναι 7,0✖10,7μ. Το μέγιστο σωζόμενο ύψος στη ΒΔ πλευρά έχει ύψος 4,50μ και πάχος 1,80μ.

Δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση. Τμήμα της δυτικής πλευράς και όλη η ΝΑ γωνία έχουν καταρρεύσει ενώ και οι υπόλοιπες πλευρές δεν διατηρούνται σε μεγάλο ύψος.

Η τοιχοποιία αποτελείται από γκρίζους ημικατεργασμένους λίθους και εμβόλιμους πλίνθους. Τα υλικά συνδέονται με ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Οι εξωτερικές γωνίες και οι πλευρές υποστηρίζονται με 14 συνολικά αντηρίδες.

Ήταν ογκώδης πύργος. Στην αρχική του μορφή πρέπει να έμοιαζε πολύ με τον πύργο του Αγίου Βασιλείου στην Κορώνεια και το ύψος του να ήταν σχεδόν 15 μέτρα.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Πύργος Αγίας Μαρίνας Δάφνης

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Μπαίνοντας στο χωριό Δάφνη υπάρχει πινακίδα προς Ορέσκεια, δεξιά. Σε αυτό το δρόμο, μόλις περάσουμε το γεφυράκι του ποταμού στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που μετά από 500μ περνάει δίπλα από τον πύργο.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Ευκαρπίας
Πύργος Μαρμαρίου
Πύργος της Μάρως
Κάστρο Μαυρούδας
Καστρί Νιγρίτας
Κάστρο Ρεντίνας
Πύργος Βρασνών
Πύργος Χάνδακα
Κάστρο Ζίχνας